Sörmland

Hemsändning av varor försvinner

Sörmlänningar på landet med långt till affären riskerar att drabbas hårt sedan Regionförbundet Sörmland beslutat dra in bidragen till hemkörning. Det blir nu upp till kommunerna om de vill ta hela kostnaden för hemkörningsservicen själva, eller om de väljer att lägga ned servicen.

Bidraget för att köra ut varor från affären har hamnat mellan stolarna på två myndigheter som båda ska utveckla Sörmland. Regionförbundet som när de bildades tog över ansvaret från Länsstyrelsen.

Men nu vill inte Regionförbundet handlägga bidragen längre och kommunerna får i så fall välja mellan att betala hela kalaset själva, eller lägga ned bidraget till hemkörningen. En som skulle drabbas av det är Österåkersbon Ing-Britt Rutqvist i Vingåkers kommun som går på kryckor efter ett höftledsbrott.

– Det skulle vara en förödelse om det skulle läggas ned, det är en stor skillnad att bara kunna ringa och sen få hem varorna, säger Ing-Britt Rutqvist.  

Kommunerna har betalat hälften, totalt 200 000 kronor per år fördelat på fem kommuner. Ingen jättesumma ens i en ansträngd budget, tycker Solveig Tolander, en av de aktiva i Österåkers Lanthandelscenter.

– Det rör sig om en så liten summa men gör så mycket nytta. Det gör faktiskt skillnad, säger hon. 

I Gnesta ska kommunen sluta betala ut pengar men handlaren i Stjärnhov tänker försöka fortsätta köra ut varor ändå. Nyköpings kommun dubblar istället sin insats till 120 000 för att rädda servicen. Vingåker, Flen och Katrineholms kommuner utreder just nu vad de ska göra.

Och i Österåker i Vingåker hoppas Lanthandelscentrets ordförande Eva Hallin att det ska lösa sig trots allt.

– Om inte Regionförbundet ska rekvirera pengar så måste man ju lägga det här på länsstyrelsen. Man kan ju inte bara släcka ned allting, vi fyller en oerhört viktig funktion här ute, säger Eva Hallin. 

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".