Riskerna är stora, tycker industrieleven Markus Pettersson.
SÖRMLAND

Allt fler olyckor på gymnasiet

Antalet olyckor på gymnasieskolans praktiska program har ökat med 40 procent de senaste fem åren och enligt Arbetsmiljöverket är säkerhetsrutinerna dåliga. Industrieleverna på Framtidsgymnasiet i Nyköping säger att de är medvetna om att deras utbildning är riskfylld.

Jonna Spångberg, elev på industriprogrammet i Nyköping, säger att hon är noga med att skydda sig när hon svetsar.

– Jag har fått svetsloppor på mig både på huvudet och på armarna så jag har helst långärmad tröja på mig och handskar. Jag vill helst inte bränna mig så jag använder all den skyddsutrustning som finns, säger Jonna Spångberg.

Erik Isaksson och Markus Pettersson, som också går på industriprogrammet, tänker mycket på riskerna med sina studier och sitt framtida yrke.

– Riskerna är stora, det kan hända när som helst och vad som helst, att något inte sitter fast som det ska. Om du jobbar på höga höjder och svetsar finns risk att du ramlar ner, säger de.

Enligt Framtidsgymnasiets rektor Kjell Nerman har man höga säkerhetsrutioner på skolan och ingen elev har heller drabbats av några allvarliga olyckshändelser.

Men siffror från Arbetsmiljöverket visar att antalet olyckor på gymnasieskolans praktiska program ökat med 40 procent de senaste fem åren, från 70 olyckor till 100 olyckor.

I höstas tvingades en industrielev på Rinmangymnasiet i Eskilstuna amputera delar av sin hand efter att ha fastnat i en maskin.

– Vi anser att detta är allvarligt. Den här killen fick en bit av tummen och pekfingret amputerat och han är arton, nitton år. Det är inte bra, säger Jörgen Åberg, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Vid olyckshändelsen hade eleven inte tagit av sig handskarna som av säkerhetsskäl inte fick användas vid maskinen.

Skolledningen har hävdat att skolan informerat eleverna om det här, men det räcker inte, anser Jörgen Åberg.

– Det är vad de säger. Jag frågar - var har ni för dokumentation på detta? Ni måste upprätta dokumentation, säger han.

Just brister i både säkerhetsrutiener och dokumentationen är vanligt, enligt Jörgen Åberg.

– Hittar jag den här bristen på Rinmansskolan finns den säkerligen på flera gymnasieskolor. Det är jag tyvärr helt övertygad om, säger Jörgen Åberg.


Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".