Hans Sundberg försvarar 29-åringen som misstänks ha anlagt Stattbranden i Eskilstuna.
stattbranden

"Jag fick inte ställa mina frågor"

Uppdaterat 2010-02-17 kl 16.56
Advokaten Hans Sundberg säger att han hindrades att ställa flera frågor till nyckelvittnena i Statträttegången när de förhördes i Turkiet. Nyckelvittnena skulle ha hörts i rättegången kring branden på hotell Statt i Eskilstuna nu i eftermiddag, men de dök inte upp. Istället fick domaren läsa upp protokollen från förhören i Turkiet, som gjordes i januari.

Men advokaten Hans Sundberg var kritisk till hur bevisupptagningen i Turkiet gick till.

Vid bevisupptagnignen i Turkiet fick advokaten gå en omväg via ordföranden för att få ställa sina frågor. Ordföranden ställde frågorna till vittnena efter att ha lyssnat på tolkens översättningar, istället för att låta tolken ställa frågorna direkt. Det sade Hans Sundberg, den åtalade 30-åringens advokat, vid rättegången idag.

– Ordföranden avgjorde självständigt vilka frågor som hade betydelse för målet, vilket innebar att flera frågor som jag ställde menade han på inte hade någon betydelse för det här ärendet. Så det blev en lite märklig situation, säger Hans Sundberg.

Anledningen till att rättegången kring branden på hotell Statt nu tas om är just att tingsrätten inte gjorde mer förra gången för att förhöra vittnena i Turkiet. Den gången använde sig tingsrätten av de förhör som polisen och åklagaren gjort och hovrätten ogiltigförklarade livstidsdomen mot 30-åringen.

Igår pekade 30-åringen ut ett av de tre nyckelvittnena som gärningsman och sade att det var han som tänt eld på hotellet. Han är en av de personer som 30-åringen hävdar att han lämnat en väska till på hotellet.

Advokaten påpekade också idag att ett av vittnena ändrat sina uppgifter sedan det första förhöret. Vittnet sade i det förra förhöret att han var hemma hos 30-åringen kvällen innan branden, något som 30-åringen också själv hävdar. Men i det nya förhöret säger vittnet att han var hemma hos sig och att 30-åringen bara kom förbi på ett kort besök.

Den man som 30-åringen pekat ut som gärningsman, säger att han inte minns riktigt var han var kvällen innan branden, men att han antagligen var hemma hos sin storebror - den man som ändrat sina uppgifter om var han befann sig. Den utpekade gärningsmannen säger att han inte varit på hotell Statt.

De tre männen åkte till Turkiet kort efter branden. Vid rättegången igår sa 30-åringen att han trodde att de gav sig av för att hålla sig borta från polisen.

– De blev rädda att de skulle bli anhållna för branden, sa den åtalade vid rättegången igår. 

Men vittnena har sagt att de åkte iväg för att ta hand om sin familjerestaurang i Turkiet, som de fått ett rivningsbeslut på.

Det stämmer inte, enligt borgmästaren i Marmaris i Turkiet. Han har i tidigare förhör sagt att han inte hört talas om att det skulle finnas något rivningsbeslut på deras restaurang. Men borgmästaren förhördes inte i Turkiet i januari.

Också han var kallad till rättegången i eftermiddag, men han kom inte dit.

Borgmästaren har bara förhörts en gång. Han förhördes inte i Turkiet i januari, utan bara den gången polis och åklagare åkte till Turkiet för att förhöra de andra tre. 

Advokaten Hans Sundberg ville att borgmästarens första vittnesmål skulle läsas upp idag, trots att han tidigare motsatt sig att tingsrätten avnänt sig av polisförhören. Men det ville inte åklagaren Ulf Stålhane.

– Skulle man medge det finns risken att vi sitter här och ska göra samma rättegång ytterligare en omgång, sade Ulf Stålhane.

Tingsrätten bestämde sig för att inte använda sig av borgmästarens vittnesmål.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".