ESKILSTUNA

Satsar mot hedersrelaterade problem

Eskilstuna kommun gör en nysatsning mot hedersrelaterade problem genom att anställa ännu en ungdoms-sekreterare i sin integrationsgrupp. Det betyder bland annat att de kan vända sig mer också till killar i fortsättningen.

Katrin Choghrich, som har jobbat ett par år på tjänsten, är glad att få en ny kollega.

– Det kommer att betyda mycket. Det har ju varit en tjänst nu ganska länge, men tanken är att vi ska jobba mer ut mot killar också så att det inte bara ska vara inriktat mot tjejer när det gäller hedersproblematik och integration i stort också, säger hon.

– Det finns redan färdiga koncept med färdiga kurser och dem ska vi göra om för att lägga mer fokus på saker om som är viktiga för att integreras i det svenska samhället när det gäller utbildning, jobb och framtidsfrågor hedersrelaterat och synen på fördomar och sådant, fortsätter hon.

De som behöver prata om hedersfrågor kan själva ta kontakt med ungdomssekreterarna i Eskilstuna, eller så hjälper socialtjänsten till.

Annat som integrationsgruppen jobbar med är kill- och tjejgrupper på skolor, eller läxhjälp.

De har också startat en simskola för tjejer som inte vill eller får simma bland killar.

Och det har hållits diskussioner i föräldragrupper av nyanlända invandrare.

Katrin Chogrichs nya kollega heter Alejandro Aparicio, och han förklarar vilka som är berörda av hedersproblematik.

– Jag är berörd av det. Det är en fråga som alla kan var med i och delta. Jag tycker inte vi bara ska fokusera på et fåtal personer. Jag tror att det är otroligt riskabelt att peka ut något. Det är en demokratisk fråga, det är en fråga om integration och integration handlar ju om både dem som bor här och dem som kommer hit så det blir ensamhällsfråga hur vi än vrider och vänder på det, säger Alejandro Aparicio.

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se