Eskilstuna

Svårt för utförsäkrade att få jobb

Situationen för personer som inte har några sjukdagar kvar och blivit uförsäkrade kan vara svår. Vägen till ett jobb kan tyckas lång. På arbetsförmedlingen har man sedan årskiftet ett tre månaders långt introduktionsprogram för de som blivit utförsäkrade. Kristina Bengtsson, sektionschef på arbetsförmedlingen i Eskilstuna tror inte att alla kommer kunna börja jobba redan efter tre månader.

– Det kan ju vara så att man har fått ett försämrat hälsotillstånd och då ska det göras en ny bedömning från Försäkringskassans sida, menar Kristina Bengtsson.

I Sörmland utförsäkrades drygt 700 personer vid årskiftet och just nu är ungefär 400 av dem inskrivna på arbetsfömedlingen.

Tanken är att de ska gå ett introduktionsprogram på 3 månader innan de slussas ut i arbetslivet. Men att komma direkt från en lång sjukskrivning är inte helt lätt och vägen till ett jobb kan ta tid.

– Vi försöker möta individen där han eller hon finns, menar Bengtsson på arbetsförmedlingen.

Sen första januari har arbetsförmedlingen jobbat med introduktionsprogrammet och sakta men säkert börjar det synas ett resultat bland dom utförsäkrade. 

– Ungefär en handfull personer har gått ut i arbete igen. Och det känns ju bra att vi har varit med och stöttat där, säger Kristina Bengtsson.

 Anastasia Konstadinidis
anastasia.konstadinidis@sr.se