NYKÖPING

Snön stoppar sopåkarna på landsbygden

Den snörika vintern ställer till stora problem på landsbygden - både för den som ska hämta soporna och för allmänheten som vill få sina sopor hämtade. I Nyköping har kommunen i år tvingats lägga ut närmare 100 000 kronor på att bärga sopbilar som fastnat i snön och ett många hushåll får inte sina sopor hämtade.

För Guy Broman som kör sopbilen i Råby utanför Nyköping var det idag en handfull fastigheter som han inte kunde komma fram till.

– Det har inte varit roligt, det kan jag inte påstå. Det är för smalt plogat. Ska jag vänta på bärgning så kanske jag får vänta i ett, par, tre timmar, säger han och tillägger att han kört fast tre gånger den här vintern och att de, som då inte får sina sopor hämtade låter honom veta vad de tycker.

– En del ringer ut till bilen. Det är inga roliga ord precis, säger Guy Broman.

Dåligt plogat och ingen utmärkning av dikeskanterna är rena mardrömmen för sopåkarna på landsbygden - ett 20-tal av Nyköpings sopbilar har, enligt renhållningen, hittills hamnat i diket och det har kostat närmare 100 000 kronor att bärga dem.

 Till det kommer fastighetsägare som inte skottar fram sina soptunnor, vilket för Guy och hanns kollegor innebär att de måste ut och baxa fram tunnorna manuellt, vilket gör att de sällan hinner klara jobbet i tid.

Enligt verkmästare Conny Claesson på renhållningen i Nyköping så är det mellan 50 och 100 hushåll som just nu inte får sina sopor hämtade på grund av snön. Vid snöstormen för ett par veckor sen var det dubbelt så många och han får dagligen mängder av klagomål.

För att öka förståelsen går nu kommunen ut med en annons i lokalpressen.

Anders Roswall och Ingegerd Böklin utanför Råby är ett av de hushåll som sopbilen inte kunde ta sig fram till idag.

– Jag tycker att vi måste ha raka kort: vi kommer inte de närmaste månaderna och ni får avtal med grannarna. Vi kommer inte. Det är väl bättre att de säger det, säger Ingegerd Böklin.

– Sedan att vi ska betala för sophämtning, som inte sker. Vi kan göra av med soporna på annat sätt, tillägger Anders Roswall.

Verkmästare Conny Claesson var med vid inspektionen i Råby.

– Tar man sig inte fram till en soptunna, då kan man inte göra så mycket annat, men vi kanske kan lösa det på något annat vis. Vi får se hur vi fixar till det här åt dem. Vägen hit är ju inte farbar för våra tunga fordon, konstaterar han.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se