1 av 3
Stora delar av stadshotellet förstördes i branden. Mannen fångades på övervakningskameror. Foto: Scanpix. Montage: SR.
2 av 3
Bensin rinner ut och antänds på Statt.Foto från polisens förundersökning.
3 av 3
Åklagaren kräver livstids fängelse för den åtalade
Statträttegången

Åklagaren kräver livstids fängelse

När den sista rättegångsdagen om branden på hotell Statt i Eskilstuna inleddes idag krävde chefsåklagare Ulf Stålhane livstids fängelse för och utvisning av den 30-årige man som är åtalad för att ha tänt på hotellet. Men advokat Hans Sundberg menade att hans klient är oskyldig.

Tidigare nyheter:
Chefsåklagare Ulf Stålhane sa vid slutpläderingarna vid tingsrätten idag att den tekniska bevisningen i form av DNA-spår från kläder som polisen hittade i närheten av hotellet och bilder på den åtalade från övervakningskameror, bevisar att det var 30-åringen som tände på. Branden var noga planerad, hävdar åklagaren.

– Gärningsmannen har undvikit att vara med på bild från övervakningskamerorna i anslutning till att branden anlades. Det tyder på att han skaffat sig en god kontroll över var han kunde hålla sig gömd och var övervakningskamerorna fanns och deras räckvidd.

– Det krävdes en noggrann rekognosering. Han måste också ha känt till bevakningsföretagets ronderingar. Genom den tekniska bevisningen jag redovisat anser jag mig kunna styrka att de beslagtagna kläderna, arbetshandskarna, den vita tröjan, den vita kepsen i och de vita byxorna, är samma plagg som den "vite mannen" bar när vi ser ser honom på filmen när han lämnar hotellet efter att han anlagt branden, sa Stålhane.

Ulf Stålhane krävde livstids fängelse och utvisning för 30-åringen.

– Gärningsmannen tände på bygganden och stack utan att på något sätt att medverka till att förhindra den allvarliga brandens konsekvenser. Om honom finns inga förmildrande omständigheter att nämna. Vi kunde ha hamnat i en situation där flera personer kunde ha dött genom branden. Den åtalade ska inte dömas mildare bara med hänvisning till att inga liv gick till spillo eftersom han har gjort allt som behövdes för att döda dem. Allt det här sammantaget talar med styrka för att påföljden ska bestämmas till livstids fängelse.

Under eftermiddagen höll advokat Hans Sundberg sin slutplädering. Han hävdar att hans klient är oskyldig och att en av de tre nyckelvittnena, som befinner sig i Turkiet, är gärningsman.

Den åtalade 30-åringen har erkänt att han var på hotellet kvällen innan branden och att det är han som finns på en del av bilderna från övervakningskamerorna. Men han hävdar att han var där för att lämna över en väska till två av vittnena, som skulle bada och basta på relaxavdelningen Oasen, men de säger att de inte varr på hotellet den aktuella kvällen.

Men advokat Sundberg anser att 30-åringen är oskyldig. 

– Det är åklagarens sak att bevisa att den åtalade befunnit sig på brottsplatsen då branden anlades, för det andra att han haft möjlighet att utföra den här gärningen, för det tredje att det går att uteslut att gärningen har utförts av en annan gärningsman. Först efter att åklagaren bevisat de avgörande omständigheterna är åtalet styrkt.

Hans Sundberg pekade ännu en gång ut nyckelvittnena som inblandade i attentatet och att en av dem dessutom hade ett motiv.

– Vi vet att hans egna uppgifter att han sålt sprit till krogarna i Eskilstuna. Han har också angett till vilka krogar han har sålt till och vilka personer som varit hans kontaktpersoner. Det kan innebära att han haft intresse i egen sak att hindra konkurrens. Om han nu ägnat sig åt spritförsäljning till krogarna har han ju sannolikt inte haft samma möjligheter att leverera sprit till Statt.

Tingsrätten bestämde sig för att låta advokaten läsa upp förhören med borgmästaren i Marmaris, trots att åklagaren motsatte sig det igår. Borgmästaren säger i förhöret att det inte fanns något rivningsbeslut på de tre nyckelvittnenas familjerestaurang, något som de hävdat var orsaken till att de fick så bråttom tillbaka till Turkiet efter branden.

Den 5 mars meddelar Eskilstuna tingsrätt domen.

Katarina Wahlström
katarina.wahlström@sr.se

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista