Nyköping

Fastighetsägare får skulden

Den snörika vintern ställer till stora problem för sophämtningen på landsbygden. Dåligt plogade vägar gör att sopbilarna hamnar i diket, och många hushåll i Nyköping har blivit utan sophämtning under långa perioder.

Centerpartisten Eva Anderson, bygg och tekniknämndens odförande, lägger hela ansvaret på fastighetsägarna och säger att det finns en renhållningsordning de måste följa.

- De enskilda vägarna måste hållas öppna, de ska vara tre och halv meter breda och man måste kunna vända med en sopbil. För övrigt så vädjar vi till våra medborgare att de ska ta ut sina soptunnor till stora vägen när det är så extremt, säger hon.

Problemet med sophämtningen har funnits till och från sedan i julas. Men Eva Anderson säger att de inte kan ansvara för de enskilda vägarna och gå in och ploga hos privatpersoner.

I Nyköping har kommunen hittills i år tvingats lägga ut närmare 100 000 kronor på att bärga sopbilar som fastnat i snön, och mellan 50 och 100 landsortshushåll har under flera veckor inte fått sina sopor hämtade .

Som mest vid snöstormen för ett par veckor sen var det enligt Renhållningen ett par hundra husshåll som fick vänta åtminstone till nästa tur 14 dagar senare. Många är upprörda.

- De förstår ju inte varför vi inte tömt dom för, säger sopåkaren Guy Broman.

Verkmästare Conny Claesson på Renhållningen berättar att han kan få ett 40-tal samtal om dagen och många är rejält missnöjda.

- Det är många samtal. De kan gärna få komma och titta på våra bärningsverktyg om de vill, säger han.

Men Eva Andersson lägger alltså ansvaret helt på fastighetsägarna. På frågan om Renhållningens stora tunga och otympliga lastbilar verkligen är lämpade att ta sig fram på smala landsortsvägar svarar hon att enligt tekniker hon pratat med så måste det vara den här typen för att köra sopor.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se