Nyköping

Tennishallen kollapsade

Tyngden av mängder av snö fick i natt taket och en vägg till tennishallen i Nyköping att rasa.
1 648 kaniner befann sig i byggnaden inför en utställning och nu pågår ett räddningsarbete för att få ut de kaniner som lever. Byggnaden var låst under natten och det ska inte ha funnits några människor där inne.


Tennishallen är avspärrad eftersom det finns risk för ytterligare ras. Räddningstjänsten arbetar nu med att ta ut kaninerna ur den delen av byggnaden som inte rasat.

-Vi kan inte låta folk gå in innan vi säkrat byggnaden. Det fanns 1 648 kaniner därinne och taket har rasat över en del av utställningsborden. Men vi vet ännu inte hur det gått för kaninerna, säger Stefan Karlsson, jourhavande vid räddningstjänsten i Nyköping.

Byggexpertis har varit på plats och konstaterat att risken för fortsatta ras är avsevärd.

-Ungefär hälften av kaniner ligger under den del av taket som rasat. Resten av burarna står på andra sidan och dessa kommer vi att försöka lyfta ut på mekanisk väg. Några försök att rädda de kaniner som finns under raset kommer vi inte att göra. Det skulle i så fall få ske på bekostnad av de kaniner som vi vet lever. Räddningsarbetet kommer att bli så långdraget att de inte skulle överleva då, säger Lars Ahlgren.

Kaninägarna kommer att informeras på sina hotell. En del olyckliga hussar och mattar har sökt sig till tennishallen.

-Det är klart att det är ett trauma. Men de som är här hjälper till. Och det är trots allt tur att det inte hände under dagen då det dessutom fanns 500 besökare i hallen, säger Lars Ahlgren till TT.