Avslag på ansökan om friskola

Det blir ingen gymnasiefriskola i Oxelösund till hösten. Skolverket har avslagit en ansökan från bolaget Nationellt språkutvecklingscenter i Oxelösund och bolagets ägare planerar inte att överklaga beslutet.
Skolverket underkänner ansökan från den fristående gymansiefriskolan i Oxelösund på fem punkter. Bland annat följer inte skolan gällande antagningsregler om frikvotsantagning, vilket missgynnar elever med alternativ bakgrund utan vanliga betyg. Skolverket har tidigare godkänt två fristående grundskolor i Sörmland med start i höst, en i Nyköping och en i Eskilstuna, båda i bolaget kunskapsskolans regi. Tanken bakom gymnasiefriskolan i Oxelösund var att ge industriell utbildning på gymnaisenivå även på finska, men kommunen som redan idag har problem att fylla sina gymnasieprogram har motsatt sig att skolan startar. Därmed får kommunen alltså rätt eftersom skolverket inte anser att skolan skulle ge eleverna tillräckliga kunskaper. Bolagets ägare Tapio Kantakoski, säger i en kommentar att han inte tänker överklaga beslutet men han planerar att göra en ny ansökan nästa år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".