1 av 2
Både taket och en av väggarna på hallen rasade in.
2 av 2
Utställningskommissarie Johnny Johansson med en räddad kanin.
NYKÖPING

Kaninägare oroliga efter rasolycka

Arbetet med att lyfta bort taket på den kollapsade tennishallen i Nyköping påbörjades under eftermiddagen idag. Hundratals kaninägare väntar och hoppas att deras kaniner ska ha överlevt. I tennishallen, som kollapsade i natt, pågick en nationell kaninutställning.Vid 00:30-tiden i natt rasade taket och en av väggarna in. Omkring 1 600 kaniner fanns i hallen när den rasade, men inga människor var där.

– Jag skulle tävlat i SM idag i kaninhoppning och alla mina kaniner är där inne just nu. Vi vet inte om de lever eller om de är borta, säger Nathalie Ulriksen, en av de många oroliga kaninägarna.

Vid 15-tiden på lördagseftermiddagen hade den första delen av taket lyfts bort och där fanns bara ett fåtal döda kaniner.

– Man hittar många kaniner som lever, säger Johnny Johansson, utställningskommissarie.

Samtidigt påpekar Johnny Johansson att det är glest mellan burarna i den delen av byggnaden där taket lyfts bort. I de andra delarna av byggnaden fanns fler kaniner och risken är att många fler döda kaniner hittas där.

Birgitta Eriksson sitter i styrelsen för Sörmlands kaninhoppare och blev väckt i natt av ett telefonsamtal om att hallen kollapsat.

– Det är som en filminspelning, man kan inte förstå att det är sant. Att ett helt stort hus bara står där med en bakvägg. Det är helt sanslöst, allt bara ligger platt till marken, säger hon.

De kaniner som fanns i den oskadade delen av byggnaden bars ut i morse och kaninburarna ställdes upp i den stora hallen intill tennishallen. Många går omkring med håvar för att fånga in kaniner som tagit sig ut ur rasmassorna. På förmiddagen hade Sörmlands kaninhoppare bara hittat tio av ett 80-tal hoppkaniner som fanns i hallen.

– Det är fruktansvärt. Personligen borde jag vara glad för åtta av våra egna tio kaniner sitter här. Men man får nästan bara dåligt samvete av det också, för alla andras kaniner, säger Birgitta Eriksson.

– Samtidigt är vi tacksamma att det inte hände under dagen så att det var en massa människor här. Det hade kunnat bli en tragedi som hade blivit otroligt mycket större, säger hon.

Nathalie Ulriksen, som skulle ha tävlat i SM idag, säger att det är väldigt jobbigt att vänta i ovisshet.

– Man ser kaniner som överlevt och då önskar man att det var ens egen, säger hon.

– Det är alla Sveriges toppkaniner som finns på utställningen här idag, säger Nathalies mamma Smadar Ulriksen.

– Hela svenska hoppeliten är här och alla deras kaniner och även mina ligger under taket. Några har de lyckats rädda som fanns i transportlåda, men många ligger kvar ännu. Vi hoppas att de klarat sig, för det kanske finns en luftficka mellan golvet och taket, säger Smadar Ulriksen.

Taket sågas nu itu och lyfts bort bit för bit. Man går varsamt fram för att inte skada de kaniner som eventuellt fortfarande är vid liv. Veterinärer finns på plats för att avliva svårt skadade kaniner. 

Räddningsarbetet väntas pågå många timmar. Under eftermiddagen riggades strålkastare upp för att man skulle kunna fortsätta arbetet även efter mörkrets inbrott. Hans Eriksson är platschef på Peab, företaget som äger tennishallen.

– Det är oerhört tragiskt, det är sorgligt för alla människor och vi är evigt tacksamma över att det inte hände på dagen, säger

Hur kunde det hända?


– Vi vet inte. Vi håller på att titta på det. Det är vind och snö med i spelet, säger han.

Enligt Hans Eriksson gjordes nyligen en kontroll av tennishallen, men vad den kontrollen gav vet han inte.

Den högste ansvarige på Peab, Martin Haase, har inte gått att nå för en kommentar. Räddningstjänsten har ännu inte utrett orsaken till olyckan.


Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista