NYKÖPING

1 000 kaniner överlevde raset

Majoriteten av kaninerna som fanns i den kollapsade tennishallen i Nyköping överlevde raset. Det står klart sedan större delen av det nedfallna taket röjts bort. Tennishallen rasade ihop igår natt över en riksomfattande kaninutställning.

Både taket och ena väggen rasade in på tennishallen vid 00:30-tiden natten till igår. I hallen pågick en nationell kaninutställning och igår skulle det ha varit SM i kaninhoppning där.

Närmare 1 700 kaniner fanns i hallen när den rasade samman, och hälften av kaninerna blev kvar under rasmassorna. Många oroliga kaninägare har sedan dess väntat i hallen intill på att deras kaniner ska räddas.

Igår eftermiddag påbörjades arbetet med att lyfta bort det raserade taket. Personal från Nyköpingsföretaget Owe Larsson borr fick i uppdrag att lyfta bort rasmassorna och på söndagen var de kvar där än och plockade fram kaniner.

– Killarna som håller på och gräver och röjer gör ett fantastiskt jobb och skalar skikt för skikt av det skadade taket och går jätteförsiktigt tillväga, säger kaninägaren Smadar Ulriksen.

– De gör ju detta egentligen med fara för sitt eget liv, för att rädda kaninerna. Så de ska ha en stor eloge och tusen röda rosor för det enorma jobb de lägger ner för att rädda våra djur, fortsätter hon.

Kaninägaren Smadar Ulriksen hade elva hoppkaniner i tennishallen och alla hittades levande.

– Jag stod bara och hoppade av glädje. För varenda kanin, varken det var min eller någon annans, stod vi och klappade händer allihop, säger hon.

Större delen av taket hade på söndagseftermiddagen lyfts undan och ett tusental levande kaniner hade plockats ut. Bara mellan 20 och 30 kaniner hade hittats döda, enligt utställningskommissarien Johnny Johansson.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se