FRIIDROTT

Amir Shaker tog guld i junior-SM

20-åriga Amir Shaker från Eskilstuna blev svensk juniormästare på 60 meter häck igår. Han gjorde sitt bästa lopp någonsin i inomhus-SM för friidrottsjuniorer i Malmö. Amir Shaker gick över mållinjen på tiden 8,07.

Amir Shaker har haft en långvarig skada med bland annat bristningar i baklåret och det här är första gången på två år som han tävlar. Han åkte ner till Malmö och anmälde sig som reserv, helt utan några förväntningar.

Mot alla odds tog Amir Shaker guld och slog dessutom nytt personligt rekord i häcklöpningen.

– Det var en chock för alla och jag trodde inte på tiden när jag kom in i mål. Det var helt sjukt. Jag visste att jag kunde, men inte från första tävlingen, säger Amir Shaker, som slog sitt personbästa med tre tiondelar.

Den framgångsrika comebacken beror enligt Amir Shaker på att han tagit det försiktigt med rehabiliteringen.

– Och jag har haft rätt folk vid min sida som hjälpt mig att komma tillbaka, säger han.

Nästa helg ska Amir Shaker tävla senior-SM och där siktar han på medalj.

– Som det ser ut nu är jag trea i seniorstatistiken och den som ligger tvåa leder med fem hundradelar före mig. Honom kan jag lätt ta om jag gör samma lopp som jag gjorde igår. Men det är lite segare banor i Stockholm än i Malmö, säger han.

Vad har du för förväntningar på din idrottskarriär framåt?

– Jag vågar inte säga så mycket nu, det här är bara början. Jag började när jag var fjorton så det här är mitt sjätte år. Det behövs minst tio, tolv år för att bli en riktigt bra häcklöpare. Så man är fortfarande en amatör hur mycket man än tränar, säger Amir Shaker.


Petra Levinson
petra.levinson@sr.se