SÖRMLAND

Räddningstjänsten varnar för ras

Räddningstjänsten i Sörmland går ut med en varning till allmänheten med anledning av kommande snöfall. Måndag kväll och natt kan det komma ännu mera snö och Räddningstjänsten varnar för att tak kan rasa in om de inte skottas.Tidigare nyheter:


Räddningstjänsten går i nuläget inte ut med någon uppmaning om att stänga byggnader, men uppmanar alla fastighetsägare i Sörmland att så snabbt det går skotta bort snön från taken.

– Vår uppmaning är att alla fastighetsägare ska se över sina tak och ta bort snön om man tror att det börjar bli för tungt, säger Camilla Dahlén, som är räddningschef i Strängnäs.

Camilla Dahlén uppmanar fastighetsskötare att boka in snöskottning av taken snarast, eftersom skottarna har mycket att göra och det kan dröja innan de kan komma. I natt väntas ännu mera snö. 

Det är riktigt maffiga snösjok som hänger över taken i centrala Eskilstuna, när vi träffar Camilla Dahlén här. Hela staden är inbäddad i tjock vadd och bullret från trafiken är dämpat. Och visst är snön vacker - men den kan också vara livsfarlig.

Natten till i lördags kollapsade tennishallen i Nyköping. Inga människor kom till skada men över 1 600 kaniner fanns i hallen eftersom en nationell kaninutställning pågick där. Kaninerna plockades ut en efter en ur rasmassorna, framför ögonen på hundratals oroliga kaninägare. De flesta kaninerna som hittades var vid liv.

Igår beslutade föreningen TK Hobby att stänga tennishallen i Eskilstuna, tills snön på taket röjts bort. Hammarvallens idrottsanläggning i Flen stängdes också. 

Det är just den här typen av byggnader som är mest i riskzonen - byggnader med stora, platta tak eller tak med svag lutning. Husägare som har platta garage- och altantak uppmanas också att skotta bort snön.

Dessutom uppmanar Räddningstjänsten allmänheten att vara uppmärksam på tak som buktar eller dörrar som inte går att öppna för att taket trycker på.

Alla som ser något konstigt uppmanas att kontakta fastighetsägaren. Vet man inte vem fastighetsägaren är kan man ringa kommunen och fråga. Om det finns en uppenbar rasrisk ska man ringa 112.

Camilla Dahlén, räddningschefen i Strängnäs kommun, hoppas att fastighetsägarna ser till att skotta taken så snart som möjligt. Dels eftersom det väntas komma mer snö, men också eftersom det kan bli ännu värre när det blir mildväder. Nu när det ännu är kallt ute är snön ändå relativt lätt.

– Sedan när det blir varmare och mildväder suger den åt sig fukt och då blir den tyngre. Då tror jag vi kommer se de stora problemen, säger Camilla Dahlén.


Petra Levinson
petra.levinson@sr.se