Det är inte bra för Sverige att tågen ställs in, anser IAF.
SÖRMLAND

IAF: "SJ levererar inte"

Det var många som inte kom till jobbet i morse. Tågen var inställda och ersättningsbussar kom inte. Det drabbar många pendlare och arbetsplatser med anställda som pendlar. Myndigheten IAF, som har kontor i Katrineholm, är mycket kritisk till SJ.

Anne-Marie Qvartfort, generaldirektör för IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, brukar ta 7.21-tåget från Stockholm till Katrineholm. Idag blev både hon och hela ledningsgruppen kvar hemma.

– Det är inte bra för verksamheten och det är inte bra för Sverige, säger Anne-Marie Qvartfort, som idag arbetat hemifrån.

Gäller det bara en dag kan man lösa tågstopp genom att distansarbeta, men det är inget som fungerar i längden, enligt Anne-Marie Qvartfort. 

– Vi måste göra det bästa av situationen men vi hoppas definitivt att detta inte upprepas nästa år, säger hon.

Anne-Marie Qvartfort säger att IAF - tillsammans med en kör av myndigheter och arbetsgivare - har klagat på SJ. Och om det inte blir bättre är hon beredd vända sig till regeringen.

– Fortsätter det och vi upplever samma dilemma i december 2010 får vi göra en sådan bedömning i nästa årsredovisning. Sedan får man redovisa vilket produktionsbortfall som blir på grund av de här bristerna, säger hon.

Också andra arbetsplatser med många pendlare har drabbats idag. På Energimyndigheten i Eskilstuna stannade omkring 45 personer hemma idag och det är nästan en fjärdedel av de anställda. Men där kan också många distansjobba. Det är framför allt de som pendlar från Stockholm och Östergötland som drabbats.

Elisabet Permvall är jurist på IAF och har ansvaret för kontoret när ledningen är borta. Idag basade hon för många tomma rum.

-- Det är ju tur att jag har kunnat ta mig hit, för jag pendlar från Norrköping själv och det var osäkert för ett ögonblick om jag skulle kunna ta mig hit också, säger Elisabet Permvall.

Att skylla på vädrets makter ger hon inte mycket för - tågeländet har pågått länge, menar hon.

– De på kontoret som pendlar har som största frustration att man inte får någon information, så det är svårt att ha framförhållning. Jag tycker inte att SJ levererar. Man vill ju ha ett samhälle med en fungerande infrastruktur där människor ska kunna vidga vyerna och pendla, säger hon.

Situationen skapar en stor osäkerhet, enligt Elisabet Permvall. Det blir inte bara svårt att utföra sitt arbete, utan också att klara av att kombinera arbete med familjeliv.

– Jobbar man här idag vet man inte ens om man kan hämta sina barn på dagis, säger Elisabet Permvall.

IAF jobbar med arbetslöshetsförsäkringen och har intresse av att folk kan vara rörliga och till exempel jobba på annan ort.

– Och den här situationen omöjliggör det, säger hon.

Hans Andersson
hans.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista