1 av 2
2 av 2
Fönsterrutorna på Graflunds kontor, där Anitha Wretling sitter, är täckta med snö.
SÖRMLAND

Fullt upp för snöskottarna

Snöskottare är mycket eftertraktade just nu. Ikväll väntas ännu mer snö och Räddningstjänsten har gått ut med en uppmaning om att alla fastighetsägare ska se över sina tak. Många fastighetsägare försöker röja så mycket det går och plåtföretagaren Mikael Johansson i Eskilstuna har fått massor av uppdrag.

Mikael Johansson på Husby Plåt jobbar febrilt med att röja bort snön från taken i Eskilstuna. Hans telefon har gått varm hela dagen.

– Det är fruktansvärt, det gäller att prioritera, säger han.

Nästan 90 personer extra har Mikael Johansson tagit in för att klara av snöskottningen på taken. Han har ett fullspäckat schema. Idag åker han runt för att inspektera var behovet är som störst och hur han ska prioritera.

– Vi mäter snödjup, man ser hur taket ser ut, om det slokar, säger Mikael Johansson.

Samtalet med Sveriges Radio Sörmland blir kortvarigt. Det är många tak som ska kollas.

– Jag måste köra nu, det ringer hela tiden, säger han och lägger på för att arbeta vidare.

Graflunds är ett av fastighetsföretagen som ringt Mikael Johansson. Anitha Wretling är informationschef och säger att företaget anlitar en entrepenör som kan röja bort snön åt dem. Men den här vintern har det kommit ordentligt med snö.

– Det var väl ingen som var förberedd på det. Men det är inget annat att göra än att gilla läget och jobba hårdare. Men det är ju ett hårt tryck på dem som är ute och arbetar, säger Anitha Wretling.

Det är inte bara snön på platta tak som måste skottas bort, även istappar måste bort för att inte skada folk som går förbi.

Andreas Sjöberg är marknadsansvarig på branchorganisationen Fastighetsägarna Mellansverige och han förklarar att det kan vara svårt att få tag på rätt folk till jobbet.

– Här är det speciell kompetens som måste anlitas, kanske i huvudsak plåtslagare och andra takentrepenörer. Så det kan vara svårt för fastighetsägarna generellt att få tag i kompetensen, säger Andreas Sjöberg.

Anastasia Konstadinidis
anastasia.konstadinidis@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista