SÖRMLAND

Tvättstugekampanj mot relationsvåld

Polisen i Eskilstuna, Strängnäs och snart hela Sörmland, siktar nu in sig på tvättstugorna för att lösa relationsvåld.
Det handlar om en informations-
kampanj på nio olika språk, med telefonnummer till sjukvården, brottsofferjourer och polisen.

De Eskilstunabor Sveriges Radio Sörmland pratat med tycker det är en bra idé. Mona Norling är en av dem, men hon föreslår en annan placering.

– Jag tycker de kunde sätta dem i farstun i stället. Inte i tvättstugan. Folk går ju inte ner i tvättstugan. Sedan finns det ju andra människor som går in i farstun, säger hon.

Är hot, våld och kränkningar från din partner en del av din vardag?

Så står det på svenska och åtta andra stora språk på lapparna, som polisen sätter upp i tvättstugor runt om i Södermanland.

Kampanjen riktar sig till alla oavsett kön som misshandlas eller trakasseras av någon i sin närhet.

Afutu Ramadan uppskattar också kampanjen.

– Ja, jag tycker det är positivt eftersom man vet inte alla gånger vart man ska vända sig, men det kanske skulle placeras i ingången, där det finns information om hyresvärden och felanmälan. Det kanske vore bättre där. Jag lägger inte märke till alla gånger vad som finns i tvättstugan. Jag går det och stoppar i kläder, håller tiden och sticker därifrån, säger hon.

Kriminalinspektör Mats Larsson ligger bakom idén, och förklarar varför den hamnade just i tvättstugan.

– Den största andelen brottsoffer, som drabbas av det vål i nära relationer är ju kvinnor och även om jämställdheten har nått en bit 2010 så är jag rätt säker på att det är flest kvinnor vi hittar i tvättstugan, säger han.

En utåtriktad kampanj är ett sätt att få fler att tänka på frågan. Det kommer att sitta skyltar i väntrummen på sjukhusen och vårdcentralerna också och i höst kommer det upp affischer på reklampelarna i Eskilstuna.

De som jobbar mot våld i nära relationer vet att det finns ett mörkertal, att alla inte vill eller vågar anmäla.

– Visst är det så att det är svårt att mäta någon effekt av det här. Jag är rätt övertygad om att vi inte kommer att ha någon kö utanför polishusen bara för att vi gör så här, men förhoppningsvis öppnas några ögon och några tankar börjar gro. Det är en ganska lång process från det att man har varit och är utsatt tills man är så pass stärkt att man vågar söka upp socialtjänsten och polisen och berätta vad man varit med om, avslutar Mars Larsson, polis.

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se