Vänsterpartiet vill att tandvården fortsätter vara politiskt styrd.
SÖRMLAND

V kritiskt till bolagisering

Idag diskuterar landstingsstyrelsen om Folktandvården Sörmland ska bli Folktandvården Sörmland AB. Alla partier tycker det är en bra idé att göra ett bolag av folktandvården utom Vänsterpartiet.

Lennart Clarstedt, gruppledare för Vänsterpartiet i landstinget, menar att det är stor skillnad på en bolagsstyrelse och en politiskt styrd verksamhet.

– Är den politiskt styrd har vi att ta ansvar för människornas bästa. I bolagsformen ska du ta ansvar för bolagets bästa, och det är inte alltid samma sak, säger han.

I Sverige har tandvården bolagiserats på tre ställen - i Stockholms, Västmanlands och Gävleborgs län.

Alla andra län och regioner har en politisk styrning av folktandvården.

Stockholm bolagiserade för tio år sen, och den nuvarande borgerliga ledningen har sagt att den vill privatisera tandvården. Vänsterpartisten Lennart Clarstedt tror det kommer hända också här i Sörmland.

Hans största invändning mot att göra bolag av folktandvården är att landstingets utredning inte hittat några bra skäl för verksamheten med en ny driftsform, och då blir kostnaden på ungefär elva miljoner väldigt onödig.

– Det är inte försvarbart i dessa kärva ekonomiska tider för offentligheten att lägga elva miljoner kronor bara på en verksamhetsförändring.

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista