FLEN

Svår situation för utvisad pojke

En 14-årig romsk pojke som bodde med sin familj i Flen har fått det mycket svårt sedan han och hans familj utvisades till Serbien. Sedan familjen kom till Serbien i början på november har pojken inte kunnat gå i skolan och familjen lever nu på pengar från pojkens lärare i Flen.

– Vi var i Sverige i tre år, i Sverige var det jättebra, vi hade skola, vi hade allt. Här sitter vi hemma hela tiden, jag går ut någon gång bara, säger den 14-åriga pojken.

Familjen är helt beroende av den ekonomiska hjälp den får från pojkens lärare i Flen, men pengarna räcker inte till skolböcker.

– Jag vill gå i skolan, men jag är rädd. Vi har inga pengar, vi måste betala böckerna, allt.

Det var den 13 november förra året som familjen utvisades efter att ha bott i Sverige i tre år. Familjen består av tre barn, och nu bor familjen i ett rum i ett kvarter där det uteslutande bor romer.

Pojkens lärare i Flen, Viktoria Geijer, säger att hon själv varit nere och hälsat på familjen i Serbien. Enligt henne fängslades pojkens pappa direkt vid ankomsten och misshandlades av den serbiska polisen.

Pappan är arbetslös och familjen står helt utan försörjning. Ansvaret på den 14-åriga pojken har varit stort.

– Det var han som fick ta allt ansvar under den här tiden och reda upp familjens situation, säger Viktoria Geijer.

Den första tiden bodde familjen i pincip i en bunker.

– Det var bara cementväggar och golv, det fanns ingenting - ingen toalett, inte att de kunde laga mat, inga madrasser eller något, så de fick sova på sina jackor. Där bodde de under en och en halv månad, säger Viktoria Geijer.

Sedan dess har de fått tag i ett lite bättre boende, som Viktoria Geijer betalar för. Utan Viktoria Geijers ekonomiska hjälp skulle familjen ha mycket svårt att klara sig.

– Då skulle de vara på gatan, i något skjul kanske, säger hon.


Samira Zayane
samira.zayane@sr.se

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista