Sörmland

"Vi jobbar häcken av oss"

Missnöjet är och har varit stort den senaste tiden på grund av störningarna i tågtrafiken. Snön och kylan har ställt till det på järnvägen så att SJ tvingats minska och i många fall också ställa in trafiken. Lars Pettersson på InfraNord, ett av många företag, som anlitats av Banverket för att rensa järnvägarna förklarar problematiken.

– När tågen åker förbi och är fulla av is så ramlar det ner på växlarna och då måste man åka ut och ta bort det. Det är det största problemet vi har nu, berättar Lars Pettersson på InfraNord som jobbar åt Banverket vid en översnöad tågväxel.

En liten isklump räcker för att få en växel att strejka, vilket sen innebär att någon av Banverkets entreprenörer från ge sig ut och ta bort is och snö.

Ett arbete som den här vintern aldrig verkar ta slut, åtminstone inte om man pratar med Sören Jakobsson på InfraNord som jobbar åt Banverket.

– Vi får jobba häcken av oss. Vi är för lite folk och de tär för mycket snö, berättar han. Pettersson berättar att han aldrig varit med om något liknande på den tid han jobbat på InfraNord.

– Jag tycker om att vara ute och jobba. Men nu när det har varit så extremt så kan man ju få åka ut till samma växlar flera gånger om dagen, berättar Hanna Wegbrant på InfraNord som jobbar åt Banverket.

Fredrik Lorenzoni
fredrik.lorenzoni@sr.se