Flen

"Vi vet om situationen för romer"

Romer som flyr från Serbien och Kosovo till Sverige måste bevisa att de är förföljda. Det säger Migrationsverket. Igår berättade vi om en familj från Flen som utvisats till Serbien. De är romer och har fått det väldigt svårt sen de utvisades dit.

Och familjen från Flen är inte ensamma. Romer är en väldigt utsatt grupp i Serbien och många blir trakasserade och misshandlade. Men det är inget skäl för att få asyl i Sverige.

– Vi är medvetna om att situationen är svår för romer i Serbien. Men vi gör en individuell bedömning och tittar på skälen och förutsättningarna, säger Per Lilja, som är asylprövnings-expert på Migrationsverket.

Familjen som vi berättade om igår har bott i Sverige i tre år. I november utvisades de till Serbien, dom hade inte tillräckliga skyddsbehov, ansåg Migrationsverket, och ingen rätt att bo kvar i Sverige.

Lägenheten och tryggheten i Flen byttes ut mot misär i Serbien. En av pojkarna i familjen har berättat för sin lärare i Flen, att pappan blev gripen av polis och misshandlad. Familjen hittade ingen bostad utan fick bo i ett cementrum utan toalett och möjligheter att laga mat, det fanns inga madrasser på golvet och de fick sova på sina jackor. Nu har de hittat någonstans att bo, men situationen är fortfarande svår och barnen har inga pengar till skola.

– Vi vill gå i skolan men jag är rädd och vi har inga pengar att betala böckerna för, säger familjens fjortonåriga pojke.

Enligt Per Lilja hjälper det inte att man blir trakasserad av majoritetsbefolkningen eller har det svårt ekonomiskt. Eftersom det formellt sett finns ett skydd för romer i Serbien, så räknas det inte som att romerna där är förföljda. Men enligt Röda korset så fungerar inte det här skyddet i praktiken.

Och den fjortonåriga pojkens lärare i Flen, Viktoria Geijer, säger att det är tydligt att romska barn inte har något skydd i Serbien och Kosovo.

– De romska eleverna vill inte höra talas om något hemland utan de säger bara att de aldrig mer vill åka tillbaka. Det märks att de inte känner sig välkomna någonstans.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se