SÖRMLAND

Sjöar tappas på vatten

Sjöarna runt om i Sörmland håller just nu på och tappas på vatten.
Dammluckor öppnas i syfte att förebygga en kraftig vårflod, efter all snö som kommit i vinter.

Hynnevadsdammen utanför Eskilstuna ska släppa ut dubbelt så mycket vatten från Hjälmaren från och med idag, berättar Lauri Sankari som sköter dammen.

– Det är ju igenfruset här allting, som synes och vi har inga eluppvärmningar så det är spett och ånga, som gäller, säger han.

Den hundra år gamla Hynnevadsdammen, som reglerar vattenståndet i Hjälmaren, är fortfarande helt beroende av handkraft för att öppnas och stängas.

Nu ska luckorna i alla fall öppnas, precis som de flesta andra dammar runt om i Sörmland och här ska man släppa ut hundra kubikmeter i sekunden, dubbelt så mycket som tidigare.

Risken för en kraftig vårflod är särskilt stor här, enligt SMHI.

Nu försöker man tappa av sjöarna på vatten i förväg innan avsmältningen börjar säger regleringssamordnaren Lauri Sankari.

– Ja, det är ju enda sättet att gå ner med nivån i Hjälmaren och vi har gjort det redan i förebyggande syfte för att man inte ska kunna liksom skylla på kraftbolagen för att man bromsar igen då för att kraftpriserna är väldigt höga så det är ju väldigt intressant att köra med stationerna och spara vattnet. Men det är ju så många intressen i Hjälmaren så man kan inte bara tänka på en part, säger Lauri Sankari.

Han har också önskemål om vädret för att det ska vara optimalt för hans syften.

– Det ska vara lite varmt på dagarna och så minusgrader på nätterna så att det bromsar upp tillflödet i Hjälmaren, slutar Lauri Sankari.

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se