Eskilstuna

Vinstras för Energi och miljö

Eskilstuna energi och miljö med dotterbolag minskade sin vinst under förra året med närmare 20 procent. Vinsten blev drygt 137 miljoner kronor före skatt. Vinstminskningen för moderbolaget Energi och miljö enbart var ett par procentenheter mindre.

Vinstraset förklaras bland annat av ett fyra månader långt driftsstopp i kraftvärmeverket, och att bolaget tvingats sätta av pengar efter att ha förlorat ett mål i Statens VA-nämnd, den så kallade Mälarstrandsdomen.

Kommunen har överklagat det vidare, men har ändå lagt undan drygt 30 miljoner för det som bolaget kan bli återbetalningsskyldig om man förlorar även nästa steg. Koncernstyrelsen föreslår i och med vinsten en utdelning på drygt 4 500 kronor per aktie, vilket är närmare 48 miljoner kronor, som går till ägaren Eskilstuna kommunföretag.

Dessutom föreslås att Eskilstuna energi och miljö lämnar ett koncernbidrag på 39 miljoner kronor till Eskilstuna kommunföretag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".