Om utredningar dröjer för länge drar sig många kvinnor ur.
Sörmland

Polisen sena med relationsvåld

De sörmländska kvinnor och män som misshandlas av sin partner och anmäler det till polisen hinner inte utredas så snabbt som det skulle behöva, enligt polisen. Och trots att forskning visat att det är större chans att väcka åtal om en läkare dokumenterar skadorna, så är inte det rutin för relationsvåld i Sörmland.

– De här ärendena ska ju redovisas med skyndsamhet och det är inte alltid vi hinner med det. Dessutom tar det sin gång innan det leder fram till åtal och det är ju olyckligt säger kriminalkommissarie Elisabeth Johansson, chef för familjevåldsroteln i Eskilstuna.

Hon menar att dröjsmålen gör att kvinnor får kalla fötter och inte längre vill medverka i utrednings- och rättegångsprocessen. En brottsutredning görs oavsett om offret ställer upp med vittnesmål eller inte, men det blir förstås lättare om hon eller han vill hjälpa utredningen.

I Eskilstuna och Strängnäs tar polisen emot 1200 ärenden om partnermisshandel per år. Totalt i länet kommer det in 2 000 ärenden om våld i nära relation till polisen per år. Plus att det finns ett stort mörkertal.

En annan sak som underlättar för ett åtal är om en läkare får se skadorna och dokumentera dem, det gör inte sjukvården automatiskt. I Malmö finns ett pilotprojekt med fler myndigheter på ett ställe, för dem som blir misshandlade av en partner. Där kallar man in en rättsläkare för att titta på skadorna för framtida bevis när det behövs. Men i Sörmland finns inte den täta kontakten mellan polis och läkare för relationsvåld.

– Det är saker vi funderar kring inför framtiden för det är ju oerhört viktigt för att vår utredning ska bli bra, säger Elisabeth Johansson. 

Hon berättar att när det gäller våld mot barn eller våldtäkt så finns det rutiner på läkarundersökningar. Men när det är icke akut och den som misshandlats av sin partner inte behöver akut läkarvård så har man inte de här rutinerna.

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista