Eskilstuna

Årets Eskilsstatyetter klara

Idag presenterades vilka som får årets Eskilsstatyetter. I den allmänna kategorin får Hotell Statts f.d vd Irja Bäckström priset för sin roll som arbetsledare och offentlig person i samband med branden på Statt för ett år sen. Priserna delas ut vid Eskilsgalan den 6 mars, Eskilstunas egen Oscarsgala. Det är 23 året i rad som priserna delas ut.

Mottagare av Eskilsstatyetten 2010:


ALLMÄNT
Irja Bäckström

Irja har på ett föredömligt och respektfullt sätt framträtt som språkrör för den sorg och förbannelse som Eskilstunaborna känt och känner sedan Hotell Statt sattes i brand för ett år sedan. På ett sätt som inte lämnar utrymme för tvekan kan Irja uttala orden ”Vi har fått nog”. Med sitt goda ledarskap, sitt engagemang och sin värme har hon visat sig vara en bestämd och modig talesperson för det godas seger över det onda.


NÄRINGSLIV
Marie Pettersson

Som tredje generation är Marie VD för Mälarchark AB. Under hennes ledarskap har familjeföretaget genomgått en omfattande omstrukturering och utveckling. Marie har visat att det går att kombinera bevarande av traditioner och gamla recept med den moderna tidens miljökrav. Idag är man marknadsledande när det gäller ekologisk korv och hela anläggningen är KRAV-certifierad. Mälarcharks produkter såväl som deras framgångsrika miljöarbete har vunnit flera utmärkelser.

KULTUR
Carl Anders Thorheim

Carl Anders Thorheim startade sin konstnärliga bana på Eskilstuna Folkhögskola som 20-åring och han vidareutbildade sig senare i Danmark. Hans nu snart 30-åriga konstnärskap har inte bara omfattat egen utveckling och produktion. Han har också arbetat aktivt och generöst för att lyfta fram andra samtida konstnärskollegor. Den utställning och katalog som Carl Anders inför Eskilstuna 350 års jubileum bjöd in 31 konstnärer till, ”Avtryck” är ett lysande exempel på detta.

FÖRENINGSLIV
Margareta Olsson

För många Eskilstunabor är Margareta Olsson en välkänd profil inom Röda Korset och Sveriges Nationaldag Eskilstuna. Margareta finns ofta i Mälarsjukhusets entré, där hon arbetar som Rödakorsvärd, ett arbete som hon och hennes kamrater utför helt ideellt. Margareta Olsson är en god representant för det värdefulla och mycket uppskattade frivilligarbete, som gör att många sjukhusbesökare får hjälp med stort som smått. En hjälp som Rödakorsvärdarna utför med glädje.

OMSORG
Rune Karlsson

Rune började sin yrkesbana som polis, men genomgick senare diakonal utbildning. I många år har han på olika sätt, helt oavlönad hjälpt människor i utsatthet och nöd. Rune har en sällsynt förmåga att möta medmänniskor med känsla och empati. Han har under flera år varit aktiv inom Brottsofferjouren. De senaste åren har han varit till stor hjälp på Härbärget i Eskilstuna och genom att besöka gamla och sjuka i sina hem bidrar han också till att bryta isolering och utanförskap.

AMBASSADÖR
Julie Dauphin

Julien började sin karriär i Paris och kom som 17-åring tillbaka till Eskilstuna. Efter studier på världens äldsta magiskola "Chavez Studio of Magic" i Los Angeles blev han Svensk och Nordisk mästare i magi. Sedan dess har han turnerat världen över och bl a framträtt under filmfestivalen i Cannes, Grand Prix i Monaco, Nobelfesten, Guldbaggegalan och internationella tv-produktioner med en publik på över 200 miljoner människor. Senast spelade Julien magiker i "Trollflöjten" i Köpenhamn och har därefter haft 50 utsålda shower på Magic Castle i Hollywood!

Källa: Eskilskommittén