1 av 2
Många är oroade över all is och snö som kan rasa ner från taken.
2 av 2
Hans Jansson, fastighetstekniker.
Sörmland

Fotgängare lever farligt

Väderomslaget till töväder gör att fotgängarna börjar leva farligt. Dels kan det bli till ytterlighet halt på trottoarerna och dels börjar snön på taken att röra sig. I värsta fall kan det dras med stora mängder både snö och is ned på trottoarerna.

– Jag tycker att det är otäckt. Just nu är ju jag nyopererad också, säger Inga-Britt Andersson har ett par stavar med sig som stöd när hon promenerar i centrala Nyköping.

Hon säger att hon ofta tittar upp mot taken och att hon byter sida av gatan flera gånger för att inte riskera att få istappar i huvudet.

När det går från mer än 10 grader minus till 0 och plusgrader så kommer en föraning om vår. Men det innebär också ökade risker för fotgängarna. Dels blir det halt och det är inte överallt det är sandat, dels kan snövallarna ibland tvinga fotgängarna ut i gatan. Och högt däruppe på taken finns istappar och risk för snöras.

– Man får passa upp för istapparna som hänger från taken, säger fotgängaren Ingvar Åstedt.

Fastighetsägarna har ett stort ansvar för att ingen ska råka illa ut genom att halka eller få en istapp i huvudet menar Hans Jansson som är fastighetstekniker på kommunfastigheter i Nyköping.

Peter Wirström är bolagets förvaltningschef och han menar att de är skyldiga att hålla efter tak och trottoarer så att ingen råka illa ut.

Det sätts ut lappar och varningsskyltar för fotgängarna men det friskiver inte fastighetsägarna från ansvar säger Peter Wirström.

– Men vi kan hoppas att folk respekterar dem, menar han.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista