eskilstuna

Nytt apotek klarade inte uppgiften

Nya apoteket Doc Morris i Eskilstuna kunde inte expediera ett recept, som krävde licens.
Patienten hänvisades i stället till Apoteket AB.

Efter att apoteksmonopolet försvann har nya apotekskedjor börjat etablera sig i länet. För ungefär en vecka sen öppnade företaget Doc Morris ett nytt apotek i Eskilstuna.

Men att starta en ny apotekskedja kan vara problematiskt. På Doc Morris har kunder blivit hänvisade till Apoteket AB för att hämta ut recept som kräver licens. Märit Wikström är kommunikationschef på Doc Morris.

– Vi beklagar att vi inte hanterade det på ett korrekt sätt. Det är så att vi kan hantera licensläkemedel och all annan typ av tjänster och service som man förväntar sig av ett apotek, säger hon.

Läkemedel på licens är läkemedel, som inte är godkända i Sverige. Då behöver apoteket ett tillstånd för att lämna ut det och det är det man kallar licens. Före omregleringen av apoteken kunde man hämta ut sitt licensrecept på vilket apotek som helst, men nu måste apoteken först söka licensen. Och det ska fungera på alla apotek, även på Doc Morris. Märit Wikström säger att de misslyckats med att informera personalen om det här.

– Ja, då har vi brustit i informationen till vårta medarbetare och det är tråkigt och det beklagar jag. Det finns en rutin för hur vi ska hantera licensbelagda mediciner och det är inga konstigheter. Det fungerar precis på samma sätt hos oss, som hos det vanliga apoteket, men vi har inte nått ut till våra medarbetare med informationen, slutar Märit Wikström, kommunikationschef på Doc Morris.

Anastasia Konstadinidis
anastasia.konstadinidis@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista