Våpldsutsatta kvinnor får snabb hjällp hos polisen.
sörmland

Snabb hjälp till våldsutsatta kvinnor

Våldsutsatta kvinnor får snabbare hjälp sedan i höstas genom Sörmlandspolisens nya rutiner för hur kontakten med brottsoffer ska se ut. Både i Eskilstuna och i Nyköping finns en samordnare som dagligen tar kontakt med brottsoffer.

– Hur mår man, hur känner man det och vill man ha kontakt med vår brottsofferjour för att prata om det här som har hänt utan att vi går in på rent ärendemässiga saker, säger Christina Holm, som är brottsoffersamordnare i Nyköping.

Hon säger också att hon till skillnad från brottsutredarna har tid att lyssna och bara prata. Hon behöver inte försöka få fram information om själva brottet.

Varje dag går Christina Holm igenom alla ärenden som har kommit in angående bland annat våld, olaga hot och ofredande, sedan ringer hon upp målsägande för att höra hur de mår och om de till exempel behöver ha kontakt med brottsofferjouren för att prata om vad som har hänt.

 Det gör att till exempel våldsutsatta kvinnor, snabbare kan få hjälp och det är viktigt säger Rita Johansson som är brottsofferstödjare i Nyköping.

– Ju förr man får bearbeta ett trauma desto större chans är att man läker och blir hel igen, säger hon.

Och det kan också hjälpa kvinnan att stå fast vid sin anmälan.

– Hon får hjälp att ta itu med det så att det inte blir en acceptans, att man vänjer sig vid saker och ting, att man tål det bättre och bättre för att man tränare på det. Det är liksom fel sak att lära sig stå ut med, konstaterar hon.

När det finns barn med i bilden skickas alltid en kopia på polisanmälningar om relationsvåld till socialtjänsten men även där hjälper brottsamordnaren till att påskynda processen.

– Kontakten kommer alltid, men jag gör det lite tidigare än att vi ska sitta och vänta på den där kopian och det kan vara positivt, det kan ju vara viktigt de här dagarna, som man får informationen tidigare än om man ska vänta på pappersgången, säger Christina Holm

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista