Fängelsedomar i svartjobbshärva

Idag meddelades domarna i den omfattande svartjobbshärvan som avslöjades i Sörmland och Stockholmstrakten under år 2000. För fyra av de åtta åtalade blev det fängelse medan tre friades helt.
Ekobrottsåklagaren Kenth Nykvist är inte helt nöjd med domarna även om han ännu inte hunnit ta ställning till om han tänker överklaga. För två av huvudåtalade blev det fängelse i två år och sex månader för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott - de döms också till näringsförbud i fem respektive sju år. Ytterligare en huvudåtalad döms för samma brott till två års fängelse samt näringsförbud. En fjärde åtalad dömdes till fängelse i 10 månader för bedrägeri. En person dömdes till skyddstillsyn. Det var i november år 2000 som nio personer anhölls, misstänkta bland annat för grova skattebrott sedan de i två byggföretag satt i system att utnyttja svart arbetskraft och på så sätt undanhållit 18 miljoner kronor i skatt. Åtal väckets i augusti efter en mycket omfattande utredning och rättegången har hållit på under hela hösten. Även advokat Hans Sundberg försvarae för en av de huvudåtalade överväger överklagan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".