Avspärrning runt restaurang Tellus efter ett av attentaten förra året.
ATTENTATET MOT TELLUS

Angav sina medkumpaner

Uppdaterad 17:00

De sju män som är misstänkta för inblandning i attentaten mot krogen Tellus i Nyköping åtalades idag på förmiddagen. Enligt åklagaren Robert Eriksson har hjärnan bakom dådet pekats ut av en av de åtalade.

Den polisiära förundersökningen kring attentaten är mycket omfattande. Det handlar om mer än 2 000 sidor text.

En av de åtalade, en 60-årig man från Södertälje, som anses ha intressen i krogbranchen i Nyköping, är den som misstänks vara hjärnan bakom attentaten.

Tillsammans med en 36-årig man från Huddinge är han åtalad för anstiftan.

Enligt 36-åringen har 60-åringen vänt sig till honom för att få tag i någon som förstöra Tellus. 36-åringen kontaktade då en gammal skolkamrat, enligt åklagaren Robert Eriksson.

– Och sedan har han sammanfört 60-åringen med den här gamla skolkamraten och sedermera förmedlat möten och även förevisat den lokal som skulle förstöras, säger Robert Eriksson.

Så det finns en åtalad som har läckt?

– Det finns en åtalad som berättar om i alla fall delar av det påstådda brottsliga förfarandet, säger Robert Eriksson.

36-åringens skolkamrat, som enligt åklagaren anlitades för att utföra attentaten, är en 33-årig man från södra Storstockholm. Han åtalas för att ha utfört attentaten och attentatsförsöken tillsammans med de andra fyra åtalade i olika grupperingar.

Det handlar bland annat om ett fall av grov mordbrand, två fall av förberedelse till grov mordbrand och ett försök till grov mordbrand.

60-åringen har enligt åklagaren intressen i krogbranchen. Han har erkänt att han lånat ut stora summor pengar till andra krogägare i Nyköping som varit konkurrenter till Tellus, något som skulle kunna vara ett motiv, enligt åklagaren.

– Vi har haft de här rättegångarna tidigare när det brunnit i Nyköping, Blue Moon Bar och Hypnotiq. Och då har jag inte vid rättegången vågat säga något om motivet. Nu kan jag i alla fall presentera för domstolen ett tänkbart motiv bestående i ekonomiskt intresse och konkurrens, säger Robert Eriksson.

60-åringen förnekar brott. Men när det gäller 36-åringen bygger åtalet till stor del på hans egna uppgifter.

– Han har fått i uppdrag att hitta någon som kan förstöra Tellus, han har hittat en person och han har förmedlat möten. Men han menar att hans uppsåt inte varit att de skulle agera så kraftfullt, säger Robert Eriksson.

Rättegången inleds på måndag nästa vecka, i Nyköpings tingsrätt, men övriga sex rättgångsdagar är flyttade till säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. 


Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista