NYKÖPING

Förtalsdom mot bloggare fastställd

En kvinna från Stockholm, som förra året dömdes för grovt förtal mot en kvinnlig präst i Nyköping och en polis i Eskilstuna, har fått sin dom fastställd i hovrätten. Även hovrätten anser att hon gjort sig skyldig till grovt förtal. Men de saker kvinnan skrev om prästen på sin blogg kan inte ses som grova, anser hovrätten.

Kvinnan dömdes till 12 000 kronor i böter, efter att hon skrivit nedsättande saker om prästen på sin blogg på internet och i brev till kyrkan och media. Kvinnan påstod bland annat att prästen fått sparken från sitt arbete för att hon misskött sig och att prästen hade samröre med en kriminell person.

Dessutom dömdes bloggaren att betala ett skadestånd på 10 000 kronor till en polis i Eskilstuna, efter att hon sagt att det rådde missförhållanden i hans familj.

Kvinnan överklagade domen till hovrätten, men hovrätten slår nu fast att hon gjort sig skyldig till grovt förtal. Däremot ser inte hovrätten lika strängt på det kvinnan skrev på internet. För de handlingarna döms hon för förtal och inte för grovt förtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".