ESKILSTUNA

Två års fängelse för Ica-rån

De två Eskilstunabor som åtalats för rånet mot Ica-butiken vid Gillbergaplan i Eskilstuna, dömdes idag mot sitt nekande till två års fängelse. Det var i december förra året som två män klev in i butiken och hotade personalen till livet med batong.

De fick tag i lotter och presentkort till ett värde av drygt 21 000 kronor.

De båda åtalade männen, 29 och 36 år gamla, har sagt att de inte har med rånet att göra. Rånarna var maskerade och det går inte heller att se om de åtalade är samma personer som syns på övervakningskamerorna.

Men tingsrätten anser att det ändå finns tillräckliga bevis för att männen är skyldiga.

Männen sågs inte långt från Ica-butiken efter rånet och jagades ifatt av polisen. Dessutom hittade polisen flera föremål längs männens flyktväg, bland annat lotter, presentkort, en batong och en luvtröja som hade samma färg som rånarens tröja.

Den ena mannen har sagt att han sprang från polisen för att han hade narkotika på sig. Den andra mannen, vars DNA matchar DNA-spåren på luvtröjan, har hävdat att luvtröjan och batongen stulits från hans hem.

Förutom straffet på två års fängelse döms männen att betala 15 000 respektive 13 000 kronor i skadestånd till de två butiksanställda som utsattes för rånet. De ska också betala närmare 40 000 kronor till butiksägaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista