Eskilstuna har valts ut för att det finns många här med ursprung i Irak.
ESKILSTUNA

Affärer med Irak ska underlättas

Eskilstuna har blivit startpunkt för ett projekt för företagare med ursprung i Irak. Målet med det nya projektet är att underlätta för svensk-irakier att göra affärer i Irak. På så sätt ska företagandet i Sverige stärkas samtidigt som företagarna kan bidra till återuppbyggnaden av Irak.

Tillsammans med statliga Almi företagspartner vill Internationella Företagarföreningen i Sverige, IFS, förmedla kontakter och ge råd.

Enligt Maroun Aoud, vd på IFS, finns det omkring 160 000 irakier i Sverige. Han säger att det inte är någon slump att man valt att starta projektet i just Eskilstuna.

– Vi har valt Eskilstuna utifrån att det finns en hel del irakier som bor i Eskilstuna och verkar här, och en hel del av dem är företagare, säger Maroun Aoud, vd på IFS.

Tanken är också att svensk-irakier ska kunna hjälpa till att bygga upp Irak igen efter många år av krig.

– Vi tror att irakier i Sverige har en stor roll i att öka exporten till Irak och vara med och bygga sitt forna hemland. Projektet kommer i stora drag utnyttja den kompetensen som svensk-irakiska företagare har, säger Maroun Aoud.

Socialdemokraten Jimmy Jansson, vice ordförande i kommunstyrelsen i Eskilstuna, tycker att projektet är ett bra initiativ.

– Från kommunens sida ser vid det här som väldigt positivt för det här handlar om framtida möjligheter för företag att växa och kunna startas och arbetstillfällen i Eskilstuna, säger Jimmy Jansson.

Sara Choghrich
sara.choghrich@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista