Anna Möller, socialsekreterare, tycker att det finns brister i arbetsmiljön.
Sörmland

Många hot mot socialsekreterare

Nio av tio socialsekreterare menar att det finns risk för hot och våld på deras arbetsplatser och var femte har utsatts för hot eller våld i arbetet. Det visar en undersökning som fackförbundet för akademiker SSR har gjort.

Synnöve Gottberger, som tidigare jobbade på socialtjänsten i Vingåker, blev attackerad av en klient under sin lunch.

– Mitt i en mening vände hon och blev väldigt aggressiv och började slå, säger hon. Jag fick inte henne att sluta, så jag sprang därifrån och gömde mig i en närliggande Icabutik, i deras frysrum. Jag kunde höra hur hon rev ner hyllor och letade efter mig.

Enligt undersökningen upplever en av fem socialsekreterare att problemen ökat de senaste åren. Och antalet anmälningar i länet om hot och våld mot socialsekreterare till Arbetsmiljöverket har också ökat från fyra 2006 till 14 förra året.

– Det diskuteras ju på arbetsplatsträffar och man tar upp det ibland på husmöten, så jag tror att det är någonting man tänker på, säger Anna Möller, ordförande för Akademikerförbundet SSR i Nyköping. Det är många av mina kollegor som har hemligt nummer, för man vill inte att klienter ska kunna söka upp ens hemadress och ringa. Jag har kollegor som har blivit uppringda på kvällar och nätter.

Vad kan man göra åt det här?

– Det är jätteviktigt med ett förebyggande arbete. Det handlar om utbildning till personalen och man ska ha säkerhetsrutiner. Det ska vara tydliga föreskrifter om vad jag ska göra när jag upplever en hotfull situation.

Kan du själv se några brister på din egen arbetsplats?

– En brist som är påtalad för arbetsgivaren är att vi inte har besöksrum med dubbla utgångar. Det är en åtgärd som på många sätt kan förebygga att en hotfull situation kan utvecklas.

Synnöve Gottberger berättar att den hotfulla situation hon upplevde för mer än två år sedan gav långvariga konsekvenser.

– Jag tror aldrig att jag har varit så rädd som efteråt, när man börjar titta sig bakom ryggen för att se om någon förföljer en till parkeringen när man ska åka ifrån jobbet. Den känslan är mer jobbig och mer tärande, att känna sig otrygg, än det som hände direkt.

Enligt Sveriges radios granskning leder polisanmälningar om hot och våld mot socialsekreterare sällan till åtal.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".