SÖRMLAND

Få kommuner anmäler hot om våld

Eskilstuna kommun har gjort många anmälningar om hot och våld mot socialsekreterare. Men i länets övriga kommuner är anmälningarna om hot och våld få. Enligt Arbetsmiljöverket kan det bero på att man är sämre på att uppmärksamma allvarliga incidenter i de här kommunerna.

Som vi berättat tidigare görs allt fler anmälningar om hot och våld mot socialsekreterare. Men i Sörmland görs väldigt få anmälningar i de flesta kommuner - de allra flesta görs i Eskilstuna. Av 40 anmälningar om hot och våld mot socialsektrerare som kom in till Arbetsmiljöverket från länet mellan 2006 och 2009, kom 36 anmälningar från Eskilstuna kommun.

– Hot och våld får aldrig bli en vardag för socialsekreterarna, utan det är någonting som är oacceptabelt och som vi tar väldigt allvarligt på. Är det incidenter ska de anmälas, säger Kerstin Eriksson, som är områdeschef för Arbetsmarknads- och familjeförvaltningen i Eskilstuna.

Kerstin Eriksson säger att det är viktigt att man inte börja flytta gränsen för vad som är acceptabelt, bara för att man är socialsekreterare.

Men i länets övriga kommuner är anmälningarna om hot och våld mot socialsekreterare till verket få eller inga alls under samma period. I Katrineholm, till exempel, rapporterades sju så kallade tillbud förra året som gäller socialsekreterare. Inget av dem har anmälts till Arbetsmiljöverket hittills.

Okunskap om vad som ska anmälas, kan vara en förklaring till att anmälningarna är så få, enligt arbetsmiljöinspektören Lena Jansson. Hon tror att socialsekretare kanske tänker att hot och våld till viss del ingår i jobbet. Lena Jansson säger att det är olyckligt om Arbetsmiljöverket inte får kännedom om det som sker.

– Vi har också anmälningar som underlag för vår planering. Får vi inte in någonting, tror vi att det är lugnt, säger Lena Jansson.

Genom att anmäla tillbud kan man förebygga att allvarligare hot eller våldssituationer uppstår.

Synnöve Gottberger som i våra nyheter i morse berättade hur hon blev attackerad av en klient fär två år sedan, säger att det fanns signaler på att kvinnan varit hotfull tidigare.

– Vi hade fått indikationer på att hon gått runt med kniv, till exempel. Och det är klart, det borde man tagit på allvar. Det gjorde vi inte, säger hon.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista