SÖRMLAND

Säkerhetsrutiner glöms bort

Trots att säkerheten har förbättrats på länets socialkontor finns mer att göra, särskilt när det gäller att hålla säkerhetsrutinerna vid liv. Det visar en granskning som Sveriges Radio Sörmland har gjort.

Nio och tio socialsekreterare känner sig otrygga på jobbet, enligt en undersökning av Akademikerförbundet SSR. Det berättade vi om igår.

Åke Strandberg socialchef i Katrineholm berättar att alla socialsekreterare i kommunen har tillgång till larm.

– Vi har larm på rummen, vi har också bärbara larm, som hänger i vår reception och de ska man ta med sig om man ska gå till rum, som saknar larm. Så det finns en rutin för hur man ska göra, säger han.

– Om någon larmar så rusar vi dit, tillägger han.

Förutom brister i rutinerna när någon utlöser sitt larm fick socialförvaltningen i Katrineholm bland annat anmärkningar på bland annat in och utpassering av besökare i receptionen vid Arbetsmiljöverkets inspektion på kontoret för drygt ett år sedan. Receptionen har byggts om och där finns också flera besöksrum med dubbla utgångar för att kunna fungera som flyktväg.

Men det är inte bara Katrineholm som har problem med att hålla säkerhetsrutinerna när det gäller bland annat larm, vid liv. Jan Axelsson är ordförande på fackförbundet SKTF i Nyköping.

– Risken är om man bara rusar in i en handläggares rum så kan det kanske få allvarliga konsekvenser om det redan är en irriterad situation så att säga, säger han.

– Jag tycker att man måste simulera att det uppstår sådana här situationer så att man får öva på det. Det ska sitta i ryggmärgen så att man inte står handfallen i korridoren när ett larm tjuter, fortsätter han.

Åke Strandberg socialchef i Katrineholm förklarar de bristande rutinerna med ett generationsskifte bland socialsekreterarna och berättar att man ska utbilda personalen i säkerhetsfrågor, som handlar om just hot och våld under 2010.

– Vi hör dem, vi kommer dit och sedan måste vi ha en tanke om hur vi gör när vi går in i de rum varifrån larmet kommer. Det är sådant vi ska öva på under det här året i samband med den här utbildningen vi ska ha. Det kanske inte är bra att bara rusa in utan vi tar ansvar för hur det ska gå till, slutar Åke Sandberg, socialchef i Katrineholm.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista