De olika reglerna gör att hyresrätter blir en dyrare boendeform.
Sörmland

Dyrare att hyra än äga sin bostad

Det skulle byggas fler nya hyresrätter om skattereglerna var rättvisare. Det hävdar Fastighetsägarna, Hyresgäst-föreningen och de allmännyttiga bostadsbolagen. Enligt dem är det ungefär 2000 kronor dyrare per månad att bo i hyresrätt jämfört med bostadsrätt eller villa, per 100 kvadratmeters yta.

– De här skillnaderna i villkoren för hyresrätter och bostads eller äganderätten de behöver tas bort, menar Alf Egnerfors, som är ordförande i Eskilstuna kommuns bostadsföretag Kommunfastigheter.

Skillnaderna är ett stort skäl till att det byggs få hyresrätter i Sörmland menar han.

– Reglerna missgynnar hyresrätter genom att man inte har tillgång till ROT-avdrag, räntebidrag och att det är en annan beskattning, säger Egnerfors.

De olika parterna på bostadsmarknaden kommer med ett gemensamt förslag till politikerna i riksdag och regering. I förslaget vill man bland annat ta bort fastighetsskatt på hyresrätter, ge ROT-avdrag för renovering av flerfamiljshus och sänka momsen på hyreslägenheter.

Alf Egnerfors är själv Socialdemokrat, men tror att alla partier har ett intresse att bostadsmarknaden ska vara rättvis.

– Det krävs ett nationellt beslut för att göra det möjligt Han säger också att hyresrätten är viktig för att hela samhället ska fungera bra.

– Historiskt kan man ju säga att det är tacka vare att vi har haft så många hyresrätter som vi har klarat av omställningar i det svenska samhället. Det genom att det varit lätt öka rörligheten bland befolkningen för att det har funnits en bra tillgång på boende, menar Egnerfors.

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista