Colin Wandby, Harriet Nilsson och Tomas Japec på Clear Edge.
Vingåker

Hoppas på att få vara kvar

Närmare 90 jobb hotas i Högsjö det fick de anställda på textilföretaget Clear Edge fabriken reda på i går. Företagsledningen vill flytta verksamheten till Tyskland.

– Det här beskedet kom ju som en blixt från klar himmel, säger Tomas Japec som är säljare på fabriken och representerar fackförbundet Unionen, han har jobbat på företaget drygt 13 år

– Hade beskedet kommit för ett halvår sen så hade man ju inte blivit förvånad för då såg det inte bra ut. Men nu har ju vinden vänt lite och vi har fått en bra orderingång. Men vi hoppas ju att beskedet inte kommer att verkställas, säger Tomas Andersson som är ordförande för fackförbundet Metall på företaget.

Andersson säger att han nu hoppas att den speciella kunskap de har i Högsjö gör att man inser att det kanske inte är lätt att flytta tillverkningen.

För Colin Wandby, som tog över som fabrikschef i Högsjö för ett år sedan var beskedet igår en besvikelse. Han hade till uppgift att vända en nedgång och tycker att han gjort det. Även om han förstår att om man tittar internationellt så måste den världsomspännande koncernen göra något åt betydande förluster under det senaste året.

- I am partly not surprised I am just disappointed, sager Wandby.

Företaget menar att de måste kraftsamla på några länder och tillverkningsorter. Fabriken i Tyskland, som kanske ska ta över produktionen är mer än dubbelt så stor och har utrymme för en expansion och det har man inte i Högsjö säger Colin Wandby.

– Just nu så måste jag fånga upp alla medarbetare så att de kan hantera och bearbeta alla känslor som svallar upp vid ett sånt här besked, säger Harriet Nilsson som är personalchef.

Kommunledningen är redan kontaktad.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista