TROSA

107 barn utredda av falsk psykolog

Den psykolog i Trosa som inte var färdigutbildad hann utreda 107 barn som var yngre än åtta år under tiden han tog uppdrag från kommunen. Det visar sig den kompletterande granskning som kommunen har gjort. Men mannen räddas på nytt av att avskrivningstiden för de eventuella brott han kan ha gjort gått ut.

– Det är allvarligt att det har hänt, säger Eva Stormgaard, skolchef i Trosa, som säger att hon själv inte kände till att mannen var obehörig när han anlitades.

Det var i höstas det avslöjades att Trosa anlitat en ej färdigutbildad och icke behörig skolpsykolog under en tioårsperiod fram till år 2007. Mannen gjorde tester på mängder av barn som var yngre än åtta år, vilket är i strid mot lagen. Kommunen har nu gjort en kompletterande utredning för att se hur många barn det rörde sig om.

– Jag har gjort en inventering och gått tillbaka så långt som till 1996 när den här personen började göra utredningar åt kommunen. Från 1996 till 2007 rör det sig om 107 barn, säger Eva Stormgaard.

Mannen kallade sig själv psykolog, vilket kan ses som brott mot kvacksalverilagen, men preskriptionstiden har gått ut, vilket innebär att han inte kan dömas för det eventuella brott han begått.

Kommunen gjorde därför ingen polisanmälan när den granskningsexpert som kommunen anlitat, psykologen och psykoterapeuten Birgitta Norrman, kom med sin rapport för en månad sedan.

Kommunen har nu gjort en kompletterande utredning för att se hur många av barnen han testade som var yngre än åtta år.

När det nu visar sig att mannen i strid med lagen, men med den tidigare högsta skolledningens vetskap, testat 107 barn som var yngre än åtta år, polisanmäls inte heller det. Preskriptionstiden har även här gått ut.

Att han inte var klar och därmed inte behörig eller legitimerad var enligt Birgitta Norrmans utredning allmänt känt i kommunen redan tidigt, och har allstå kunnat fortgå under en lång period med kommunens goda minne.

– Att man har kunnat arbeta som obehörig på en post där det krävs legitimation är anmärkningsvärt. Jag själv tillträdde 2003 och insåg inte då att jag borde kontrollera om alla som arbetade hos oss verkligen var behöriga, säger Eva Stormgaard.

Eva Stormgaard säger att kommunen nu har kontrollerat att alla personer som har uppdrag hos kommunen och har någon typ av legitimationskrav verkligen är behöriga.

– Vi har koll kan jag säga.

Hittade ni några fler falska psykologer eller annat?

– Tack och lov inte, säger Eva Stormgaard.

Enligt kommunens Birgitta Norrman ska inga barn ha farit illa av den obehörige psykologens utredningar. Tvärtom ska de ha hållit en hög kvalitet.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista