1 av 3
En av många snöhögar som fick fraktas bort.
2 av 3
Snö släpps ner från taket på Gallerian.
3 av 3
Per Bokvist har jobbat hela natten med att skotta bort snö.
ESKILSTUNA

Tonvis med snö röjdes från tak

Det är fortfarande många tak som skottas runtom i länet för att undvika takras. I natt skottades taket på Gallerian i centrala Eskilstuna. Taket har inte skottats på hela vintern, enligt snöröjarna, och tyngdes av flera hundra ton snö.

En snölavin faller ner på trottoaren utanför Gallerian med ett dån.

Hjullastaren uppe på gallerians tak har precis kört ut till kanten och dumpat ännu en skopa snö från fem våningars höjd. Snöhögen på trottoaren växer sig allt större.

Klockan är fem på morgonen och det är fortfarande mörkt ute. Per Bokvist och fem andra snöröjare från Terra AB har jobbat med att röja bort snön sedan midnatt, men är fortfarande inte klara.

– Det är många hundra ton som ligger där uppe. Vi uppskattar det till 340 ton som vi kört hittills, men det finns mer att ta, säger Per Bokvist.

Per Bokvist kör en hjullastare nere på marken. Hans uppgift är att skopa över snön på ett lastbilsflak. Ytterligare en person har till uppgift att hålla vakt så att inga förbipasserande kommer till skada. Men det är nästintill tomt på gatorna så här tidigt på morgonen.

På Gallerians tak finns en parkering och snön har under vintern skottats omkring på parkeringen för att ge plats för bilar. Men den har inte forslats bort från taket förrän nu, enligt snöröjarna.

– Hela vinterns snö ligger där uppe i stora högar i hörnen, säger Per Bokvist.

Snöhögarna på taket har en höjd på fyra, fem meter och en bredd på tio meter. De är enormt tunga.

– Det är just därför de är rädda att taket ska rasa in, säger Per Bokvist.

Lastbilen som lastas med snö kan inte ta mer än ett tiotal ton åt gången. Den har gått fram och tillbaka mellan gallerian och olika soptippar sedan midnatt.

– Fast tipparna börjar bli fulla nu så det börjar bli svårt, säger Per Bokvist.


Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".