Kurt Ekelund är länsråd i Sörmland.
Eskilstuna

Vanvårdade hästar omhändertogs

Flera djur har idag omhändertagits av polis på en gård utanför Eskilstuna. Det gäller 40 hästar, 20 hundar och fyra grisar och några djur var i så dåligt skick att de avlivades på plats. 

Djurägaren som tidigare är dömd för djurplågeri, har sedan i december haft djurförbud, men inte gjort något åt situationen.

– Djurskyddslagen är tydlig på den här punkter, djur ska inte leva under sådana här förhållanden, säger länsrådet Kurt Ekelund.

Enligt beslutet från Länsstyrelsen skulle djurägaren göra sig av med samtliga djur senast den 1 mars i år, men det har inte skett.

– Hon har ringt upp mig och berättat att hon sålt djuren, berättar länsrådet Kurt Ekelund. Men vem som äger djuren är ointressant, utan det är djurens situation vi måste ta hänsyn till.

Under 2009 har djurägaren fått tre förbud och förelägganden eftersom hon bland annat har fler hästar än vad det finns stallutrymmen för och att stallen är så bristfälliga att det finns en skaderisk för hästarna.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista