sörmland

Unga läkare behövs i primärvården

Trots att landstinget försöker minska kostnaderna för hyrläkarna fortsätter de kosta landstinget stora pengar. Förra året ökade kostnaderna med nio miljoner kronor till 83 miljoner. Landstinget planerar därför att locka unga läkare att ta jobb på vårdcentralerna, som har flest inhyrda läkare.

– Vi försöker skapa möjligheter för våra yngre läkare som redan är anställa inom landstinget att jobba inom primärvården, berättar Hans Tanghöj som är chef för närsjukvården. Syftet är att vårdcentralerna ska få egna läkare så att patienterna får träffa samma läkare varje gång de kommer.

Det skulle alltså vara yngre läkare som under specialistutbildningen jobbar på olika kliniker på sjukhusen som skulle lockas till vårdcentralerna. Idag lockas en del av dem att dra vidare till andra landsting för att jobba som hyrläkare, för att tjäna litet extra. Men en extrainkomst Sörmland i form av en extra ersättning, kanske kan få dem att stanna.

Det blir ett slags interna hyrläkare. Så har Västmanland gjort där ett tiotal färdiga allmänläkare och legitimerade läkare har anställts. Därmed har man också sänkt kostnaderna för externa läkare med nästan 40 procent.

Kostnaderna för att ta in hyrläkare i Sörmland har ökat från 74 till 83 miljoner. En enkät som tidningen Dagens Samhälle gjort visar att dom flesta andra landsting har lyckats hålla kostnaderna på ungefär samma nivå. Sörmland är också ett av de landsting som har högsta kostnaden per invånare med en avgift på drygt 300 kronor.

Hans Tanghöj tror inte att en ökad lön för att locka läkare att ta fast inställning är en lösning - det skulle tillämpas av andra landsting och enligt så ligger läkarlönerna på genomsnittet eller strax över.

– Ta in fler på läkarutbildningen eftersom det är läkarbristen som är orsaken tycker Hans Tanghöj.

Just nu är det annons ute för tre distriktsläkare här i Sörmland. I grannlandstinget Östergötland söker 12 distriktsläkare till vakanta tjänster. Vakanserna, där hyrläkarna kan rycka in finns mest inom primärvården.

Förra året hade man ett 30-tal hyrläkarlinjer bemannade med externa läkare. De flesta har behövts i den mellersta och norra delen av Sörmland, det vill säga Flen, Katrineholm, Strängnäs och Eskilstuna. Nyköping har länge haft en stabil läkarkår och inte behövt hyra in i samma utsträckning.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista