Lola Nilsson, Ordförande för PRO Sörmland tycker att brist på bostäder för äldre påverkar hela bostadsmarknaden.
Sörmland

PRO vill ha fler bostäder

Det byggs för lite bostäder för äldre, det tycker pensionärernas riksorganisation PRO. Sedan årsskiftet kan kommunerna få bidrag för så kallade trygghetsboenden, där ganska pigga äldre kan bo som inte behöver samma hjälp som på ålderdomshem.

Lola Nilsson i Strängnäs är ordförande för PRO Sörmland och hon vill se fler trygghetsboenden.

– Tryggheten är viktig, att det finns lite hjälp och få och att man kan få sällskap. För ensamheten är ett stort problem när man blir äldre och ensamstående, säger hon.

Trygghetsboende är tänkt för den som bara behöver lättare hjälp, till exempel nära till en matsal, eller få hjälp av personal någon enstaka gång. Sådana boenden finns i dag i Gnesta och Trosa. I Katrineholm, Oxelösund, Flen och Eskilstuna finns planer i olika stadier att bygga trygghetsboenden.

Regeringen har för hela Sverige ett stöd på 500 miljoner som går till både trygghetsboende och särskilt boende. För att få stödet måste bygget påbörjas senast 2011 innan pengarna tas bort. Lola Nilsson tycker det är på tok för lite.

– Det är så lite pengar som är avsatt att det hjälper inte kommunen särskilt mycket och då startar man inte. För det handlar ju om att man inte ska få för höga hyror, säger hon.

Lola Nilsson förstår också att inte kommunerna har så mycket val och menar att det måste vara statens ansvar. Hon säger också att brist på bostäder för äldre påverkar hela bostadsmarknaden.

– Ja det är klart då bor man ju kvar i sitt gamla boende. Så man får ju ingen rotation i bostäderna på det sättet då, säger Lola Nilsson.

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista