Stora delar av hotell Statt totalförstördes i branden.
STATTRÄTTEGÅNGEN

18 års fängelse för Stattbranden

Den 30-årige man, som åtalats för brandattentatet mot hotell Statt i Eskilstuna, dömdes idag mot sitt nekande till 18 års fängelse för grov mordbrand. Tingsrätten anser, liksom rätten gjorde vid den förra rättegången, att 30-åringen är skyldig till attentatet. Men han får ett mildare straff än tidigare.

I oktober förra året dömdes 30-åringen till livstids fängelse i Eskilstuna tingsrätt. Den domen ogiltigförklarades av hovrätten eftersom tingsrätten inte ansträngt sig tillräckligt för att förhöra viktiga vittnen som befann sig i Turkiet. Rättegången fick tas om på nytt, vilket är mycket ovanligt.

30-åringen döms nu till 18 års fängelse och utvisning. Anledningen till att han får 18 års fängelse istället för livstid är att han nu döms enligt regler som började gälla sommaren 2009 och som ger större utrymme för att döma ut tidsbestämda fängelsestraff.

Egentligen ska de nya reglerna inte kunna gälla för 30-åringen, eftersom brottet begicks innan sommaren 2009. Men i december kringgick Svea hovrätt det här genom att döma en mordåtalad till 18 års fängelse, trots att mordet begicks innan de nya reglerna kom. Den morddomen har sedan blivit vägledande.

Han ska också betala ett skadestånd på totalt 1 360 000 kronor till 68 hotellgäster. Skadeståndet är mer än dubbelt så högt som vid den förra rättegången. Orsaken till det är att målsägarbiträdet Staffan Bergfeldt inför den här rättegången samlat ihop fler hotellgäster som krävt skadestånd. 30-åringen krävs också på närmare 80 000 kronor i skadestånd från bland annat försäkringsbolag.

– Jag är nöjd med den dom som tingsrätten har meddelat idag, säger åklagaren Ulf Stålhane.

Han tycker inte att det gör så stor skillnad att mannen får 18 års fängelse istället för livstid, eftersom många livstidsstraff omvandlas till 18 års fängelse efter att man suttit av tio år. Men Ulf Stålhane säger att han tror att det finns fler inblandade i attentatet och att arbetet inte är över bara för att en person nu blivit dömd.

– Jag är ganska övertygad om att det här inte bara är en persons verk. Vi ska göra vad vi kan för att gå vidare i det här ärendet.

Men det finns inte tillräckliga misstankar mot de tre vittnen som 30-åringen pekat ut som möjliga gärningsmän, enligt Stålhane.

– För att jag ska kunna inleda en förundersökning mot en viss person så måste jag ha en skälig misstanke. Och en skälig misstanke grundas inte i att en person som redan är misstänkt säger att det var en annan som gjorde det. Jag måste ha mer på fötterna för att kunna inleda en sådan förundersökning.

Förutom att de tre vittnena lämnade Sverige kort efter branden, hade en av dem intressen i krogbranschen genom att han erkände att han sålt svartsprit till flera populära krogar i stan. Advokaten har också pekat på att en av dem fick ett sms från 30-åringen direkt efter att hotellet tänts på. Men de tre männen misstänks ändå inte som 30-åringens uppdragsgivare, enligt Stålhane.

– Man kan inte bara genom sådana här påståenden säga att här finns misstankar. Beträffande sms:et på morgonen den 25:e så vet vi att det sms:et har skickats till en telefon som har använts av en av de här personerna nere i Turkiet, men vi vet inte vem som hade telefonen när sms:et skickades.

Det var natten till 25 februari förra året hotell Statt började brinna. 113 hotellgäster låg och sov på hotellet när branden startade, men alla hann ut i tid och ingen kom till skada, utom fyra personer som rökskadades lindrigt.

30-åringen binds till brottet bland annat genom bilder från övervakningskameror och DNA som hittades på kläder och handskar i närheten av Statt. Han själv har erkänt att kläderna är hans, men hävdat att gärningsmannen kan ha lånat dem.

30-åringen har också pekat ut ett av nyckelvittnena i utredningen som en möjlig gärningsman. Hans advokat Hans Sundberg har pekat på att de tre män som varit nyckelvittnen i utredningen, lämnade Sverige för Turkiet kort efter branden. Han menar också att de ljugit om varför de fick så bråttom tillbaka till Turkiet.

– Jag tycker att det är märkligt att man kan lägga deras utsaga till grund för en fällande dom, utan att et har hörts överhuvudtaget i domstolen i Eskilstuna, säger försvarsadvokat Hans Sundberg. Det anser jag inte vara förenligt med det rättssäkerhetskrav som vi har.

Tingsrätten har också lagt stor vikt vid att 30-åringens DNA har funnits på de vita kläder som hittats slängda i soptunnor längs flyktvägen.

– Det är väl den enda bevisning som finns i det här målet, någon annan bevisning finns ju inte, säger Hans Sundberg. Tingsrätten tror ju inte på min huvudmans förklaring till varför hans DNA finns på kläderna. Men frågan är om det är tillräckligt för en fällande dom eller inte. Nu kommer vi att överklaga domen, det är det första vi ska göra.Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".