1 av 2
Lägenheter ska börja byggas i kvarteret Vakteln i Eskilstuna.
2 av 2
Alf Egnerfors, ordförande Eskilstuna Kommunfastigheter.
Sörmland

Bostadsbyggandet tar fart igen

Efter ett långt stillestånd verkar byggandet av lägenheter komma igång runt om i Sörmland. Förra kvartalet var det fler byggen som påbörjades än på tre år, visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Men byggandet utgår nu från en mycket låg nivå på grund av finanskrisen, säger Alf Egnerfors, socialdemokratiske ordföranden i Eskilstuna Kommunfastigheter.

– De allra flesta stora projekt har ju gått i stå därför att det inte har gått att finansiera, säger Alf Egnerfors, ordförande i Eskilstuna Kommunfastigheter. Bankerna hade inte möjlighet att låna ut pengar. Nu får vi se om det kommer igång igen. Vi gör vad vi kan med de projekt vi har på gång nu.

På måndag är det byggstart för Kvarteret Vakteln i Eskilstuna, precis bakom stadshuset där socialtjänsten låg förut. Längre fram planeras 300 lägenheter i Munktellstaden, varav ett femtiotal kommunala hyresrätter. Men det mesta som byggs i länets kommuner är bostadsrätter och de få hyreslägenheter som blir av får ofta hög hyra. Runt åttatusen i månaden kommer en tvåa kosta i kvarteret Vakteln.

– De stora delarna i det här är kapitalkostnaderna och produktionskostnader, det vill säga material och löner. Vi har myndighetskrav på hur vi ska bygga, miljöskäl och tillgänglighetskrav, som naturligtvis inte har förbilligat produktionen.

Allmännyttan i Sörmland har under en tioårsperiod fått en allt mindre roll med undantag för Trosabygdens Bostäder, som har fortsatt producera lägenheter. På gång just nu är kooperativa hyresrätter i Vagnhärad centrum.

Länsstyrelsen har pekat på att fler hyresrätter behövs, men kommunen kan inte kräva hyresrätter av andra byggherrar, enligt Alf Egnerfors.

– Vi har inga formella möjligheter att göra det och det lär nog inte ändra sig mycket framöver på den delen.

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista