Vargarna ska sprida friska gener till den svenska vargstammen.
SÖRMLAND

Vargar kan flyttas till Sörmland

Flytten av genetiskt friska vargar från Norrland och Ryssland till Mellan- och Sydsverige rycker allt närmare. Senast i slutet av oktober vill regeringen ha svar på den laddade frågan var vargarna ska placeras ut. Länsstyrelsen utesluter inte att en del av vargarna kan placeras i Sörmland.

Länsstyrelsens jaktansvarige, David Bruun, säger att Sörmland kan bli ett av de län som tar emot vargarna. Men han säger att riskerna också är stora för vargarna i länet.

– Om man tittar på Sörmland så har vi ganska mycket tamdjursägare och det kan bli konflikter mellan dem och vargarna. Och ganska mycket vägar, så det innebär också en risk för vargarna, säger David Bruun.

Regeringen har givit i uppdrag åt berörda myndigheter att förbereda inflyttningen av 20 genetiskt friska vargar med östligt ursprung. I första hand ska naturligt invandrade vargar i renskötselområdena i norr flyttas till södra och mellersta Sverige, i andra hand kan det handla om att hämta vargar från Finland eller Ryssland.

Om Sörmland tar emot vargar kommer de främst placeras i stora skogsområden, som skogen kring Kolmården och Båven, enligt David Bruun.

Vargarna kommer att vara värdefulla, eftersom tanken är att de ska sprida sina friska gener. Därför är det viktigt att vargarna inte placeras i områden där de riskerar att dö, enligt David Bruun.

Men David Bruun tror inte att protester och vargmotstånd från jägare och djurägare i de län som idag har en vargstam kommer att vara avgörande.

Sörmland är ett län där det idag är mycket ovanligt att djurhållare har vargsäkra stängsel i hagarna, och David Bruun tror att det är något som måste till om Sörmland ska ha en vargstam i till exempel Kolmården.

I ett avseende menar han att förutsättningar för varg i Sörmland är goda.

– Det finns väldigt mycket bytesdjur i Sörmland, som hjort och rådjur. Det är en klar fördel förstås, säger han.

Samtidigt säger han att det här kan innebära en konflikt med jägarna, som jagar samma bytesdjur.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".