1 av 2
Alla sju misstänkta nekar till anklagelserna om brandattentat.
2 av 2
Rättegången om brandattentaten mot restaurang Tellus i Nyköping bevakades av tungt beväpnade poliser.
NYKÖPING

Alla sju nekar till Tellusattentat

Kammaråklagare Robert Eriksson ansåg sig ha bra bevisning med sig när rättegången mot de sju män som är inblandade i attentaten mot krogen Tellus i Nyköping förra året inleddes idag. En 60-årig man med kopplingar till krogbranschen i Nyköping finns bland de åtalade och han är åtalad misstänkt för att vara den, som legat bakom branden. Han står åtalad misstänkt för anstiftan till grov mordbrand.

– Det jag påstår är tänkbart motiv är konkurrens och ett ekonomiskt motiv helt enkelt, säger åklagare Robert Eriksson.

Det var den 24 juli förra året som det första attentatet mot krogen Tellus begicks genom att en brand anlades med hjälp av brännbar vätska.

Efter att krogen återinvigdes skedde ytterligare tre attentatsförsök i början av hösten.

Sju personer är åtalade och två av dem är misstänkta för att vara anstiftare. En 60-årig Södertäljebo som har kontakter med krogbranschen i Nyköping och en 37-årig Huddingebo.

Övriga fem har på olika sätt varit med och utfört brandattentaten och är därför gärningsmän, säger åklagare Robert Eriksson.

– Även om man inte är den, som sätter tändstickan till elden så medverkar man i så står mån att man ska betraktas som gärningsman och inte som medhjälpare, säger han.

En stor del av bevisningen består av den telefontrafik, som har skett mellan de inblandade under den period då attentaten begicks.

– Det har blivit vanligt i större rättegångar att man tar in telefonanalyser. I det här målet blir det väldigt tydligt eftersom vi har lite facit på slutet för vi har lite samtal så att vi kan visa vad de här samtalen har handlat om, säger Robert Eriksson.

I rätten spelades delar av telefonsamtalen upp bland annat ett där en utförare enligt åklagaren, återrapporterar ett misslyckat attentat

Samtliga gärningsmän nekar helt eller delvis till brott. Och nu fortsätter rättegången i säkerhetssalen i Stockholm.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".