Peter Ehrenståhle, brandinspektör i Eskilstuna anser att dörrstängare är viktigare än rökluckor vid brand i hyreshus.
SÖRMLAND

Dörrstängare skulle rädda liv

Trasiga rökluckor har efter en tragisk brand i Rinkeby förra året pekats ut som den stora dödsfällan när det brinner i stora hyreshus. Men den stora faran är att ytterdörrarna är otäta eller öppna, enligt experter.

Peter Ehrenstråhle är brandinspektör vid Räddningstjänsten i Eskilstuna.

– Gå inte ut i ett rökfyllt trapphus för det är en livshotande miljö. Tre, fyra djupa andetag och sedan är man bortom hjälpen, säger han.

Man skjuter in fokus på fel saker när man pekar på trasiga rökluckor, som den största faran vid bränder.  De är ju till för räddningstjänsten ska kunna släppa ut rök och rökgaser och för att sedan utrymma de boende genom trapphuset.

Brandmännen kan också släppa ut röken genom fönster, men de nyare husen har ofta trapphus och trappgångar längre in i huskroppen.

Rökluckorna, som finns högt uppe i huset - kanske på taket - öppnas från skåp, som finns direkt när man kommer in i trapphuset och det är räddningstjänsten som kommer åt dem.

Det är en vev under ett plåtlock - luckan ska vara röd med en vit halvmåne på. Många av de här är gamla. Den öppnas med en enkel nyckel.

– Men som oftast bara räddningstjänsten har tillgång till. Att någon annan skulle börja öppna rökluckor, det känns inte verklighetsnära, säger Peter Ehrenstråhle.

Men rökluckorna fungerar inte alltid för de här luckorna kan sitta så att brandmännen inte alltid kommer åt dem. De kan vara övermålade eller fastrostade, trasiga och nu när det är så mycket snö kan de vara omöjliga att öppna.

Det är fastighetsägarnas ansvar att se till rökluckorna men många fungerar inte:

– Det är nog hälften. Det brukar räcka med att man målar en gång utan att skära bort överskottsfärgen eller gör några åtgärder så brukar det räcka för att de inte ska kunna öppnas igen, säger Ehrenstråhle.

Men trasiga rökluckor är inte avgörande för att rädda liv säger Peter Ehrenstråhle utan han menar att det är viktigare att stanna kvar i den lägenhet som du är i om du inte är i den som det brinner i.

Då har man minst en halvtimme på sig innan det blir farligt kanske en timme om det brinner bakom en stängd dörr till grannlägenheten.

Och enligt Peter Ehrenstråhle är det ett större problem att dörrar öppnas eller lämnas öppna till lägenheter där det brinner. Eller att dörrarna är för otäta så att röken sprider sig i huset och in i andra lägenheter.

– Många äldre dörrar saknar tätningslist. Det fanns inget krav då på att dörrarna skulle vara täta på det sättet, säger han.

Han menar att man borde ställa krav på att sätta dörrstängare på alla dörrar - inte bara i hotell eller vårdanläggningar.

– Det vore kanske bättre att vi gick den vägen idag. Ska vi komma åt de här otrevliga händelserna så är det den bästa vägen att gå. En röklucka i det här skeendet, om den fungerar eller inte, tror jag inte räddar några liv, slutar Peter Ehrenstråhle, brandinspektör i Eskilstuna.

Hans Andersson
hans.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".