Foto: Sammy Pettersson
Katrineholm

Stor explosionsrisk vid brand

En stor brand bröt ut vid lunchtid idag vid Kantorps gruva i Sköldinge mellan Katrineholm och Flen. Räddningstjänsten varnade allmänheten för att vara i närheten. Det var ett 68 meter högt torn och två sidobyggnader som brann och det fanns gasflaskor i en av byggnaderna, enligt Räddningstjänsten, som varnade för explosionsrisk.

Räddningstjänsten uppmanade allmänheten att hålla sig på minst 300 meters avstånd på grund av den stora explosionsrisken. Avspärrningarna kommer att vara kvar minst till lunchtid i morgon.

Åsa Löthman som bor i Kantorp gick förbi platsen när hon var ute och gick med hunden idag.

– Vi trodde först att det var någon som eldade bara, men det luktade något konstigt, som tjära, säger Åsa Löthman.

När hon kom hem från promenaden och lyssnade på radion förstod hon att det var en brand i den gamla gruvbyggnaden, som nu används som garage och bilverkstad.

Räddningstjänsten fick larm om rökutvecklingen vid 12:30-tiden och när Räddningstjänsten kom dit var det redan fullt utvecklad brand i de tre byggnaderna. Men eftersom det fanns gasflaskor i byggnaden kunde brandmännen inte göra någon insats.

– Vi har valt att dra oss tillbaka och evakuera, sade Patrik Mannsbard, räddningsledare på Räddningstjänsten i Katrineholm.

Vid 16-tiden på eftermiddagen var det fortfarande rökutveckling från tornet, men Åsa Löthman, som bor drygt en halv kilometer från platsen har inte behövt hålla sina barn inomhus, eftersom röken går åt andra hållet. Hon säger att hon ser tornet från sitt håll och att det ryker mycket.

– Man har gått ut och tittat då och då för man vet ju inte om det smäller.

Vid Kantorps gruva bröts järnmalm 1866-1967. Själva gruvtornet är ett industrihistoriskt minnesmärke från Sörmlands största gruva, som lades ner 1970. Åsa Löthman tycker det vore synd om det blev förstört.

– Det är tråkigt om det sukllle gå sönder helt, den syns ju åt alla håll när man går är ute och går, säger hon.

Det finns inga byggnader i närheten som branden kan sprida sig till. Kring området finns sommarstugor, men branden innebär inga risker för allmänheten utanför säkerhetsområdet, enligt Patrik Mannsbard.


Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se


Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista