Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Krav på bostadsförmedling för länet

Publicerat tisdag 9 mars 2010 kl 17.06
Lars Holm vill förbättra bostasdsituationen i Sörmland genom en gemensam bostadförmedling.

En bostadsförmedling för alla hyresvärdar i hela Sörmland. Det vill Hyresgäst- föreningens ordförande i Eskilstuna ha. Tidigare har ordföranden Lars Holm förespråkat en förmedling i Eskilstuna av kommunala och privata lägenheter, men nu är han på andra tankar.

– Det kanske är bättre att man försöker hitta en regional lösning och inrättar en regional bostadsförening för alla orter i Sörmland. Eftersom bostadsbristen faktiskt finns i hela länet, säger Lars Holm.

Bland dem som har svårast att hitta en lämplig bostad är unga, äldre och flyktingar. Det är grupper som blir större i Sörmland men samtidigt drabbas hårt eftersom ledighetsgraden är väldigt låg i allmännyttan, och av de lägenheter som byggs är den största delen bostadsrätter.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande i Eskilstuna Mikael Edlund säger att den politiska majoriteten inte är emot idén om en bostadsförmedling, men han är tveksam till om de privata hyresvärdarna vill vara med, vilket är en förutsättning.

Hos en av Eskilstunas största privata värdar Graflunds säger informationschefen att de inte kan ta ställning innan nåt konkret förslag finns, men hon tycker deras egen förmedling räcker bra idag. Lars Holm suckar åt att ingen tar tag i frågan om bostadsförmedling.

– Varför tar man inte kontakt med de privata fastighetsägarna och kommer överens om hur man ska lösa den här frågan? Det är ju faktiskt en politisk fråga och kommunen har ju ansvar för bostadsförsörjningen, säger han.

Lars Holm tycker inte alls att det fungerar bra som det är idag. Han säger att problemet med att inte ha någon fastighetsförmedling är att sökanden sprids ut på olika fastighetsägare och man vet inte hur många de är och hur stor efterfrågan är.

– Det man i övrigt tjänar på det är ju att man tar hand om sociala förturer, barnfamiljer, äldre som behöver hjälp och så vidare, säger han.

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".